bdf.brcko@gmail.com

Vlada SAD donirala komandna vozila institucijama civilne zaštite u BiH

Na današnjoj ceremoniji održanoj u kompleksu Ambasade SAD-a u Sarajevu, otpravnica poslova Ambasade SAD Ellen Germain, uručila je vrijednu donaciju predstavnicima institucija za civilnu zaštitu u BiH, koja će dalje unaprijediti kapacitete ovih institucija da osiguraju zaštitu i pruže pomoć građanima BiH.

Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država (EUCOM), putem Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a, financirala je nabavku tri prilagođena komandna vozila, a ukupna vrijednost ove donacije je oko 450.000 dolara.

Danas su ova vozila uručena predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjeljenju za javnu bezbijednost Vlade Brčko distrikta BiH.

“ Koristim priliku da izrazim zahvalnost na doniranom komandnom vozilu, prije svega Američkoj ambasadi, odnosno pojedincima koji su uvijek nesebično pružali podršku našem Odjeljenju kao i našoj lokalnoj zajednici kroz razne projekte i donacije. Nihov doprinos dragocjen je za čitavu zajednicu”, istakao je šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH Bogdan Bratić.

Donirana vozila koristiće se kao mobilne komandne stanice sa širokim spektrom primjena – kao odgovor na katastrofe, odgovor na situacije koje uključuju opasne materije, spasilačke akcije i kao podrška timovima za uklanjanje eksplozivnih sredstava. Zahvaljujući ovim vozilima, institucije koje pružaju civilnu zaštitu biće u mogućnosti bolje i brže odgovoriti u slučajevima katastrofa, prevozeći osoblje i opremu i postavljajući komandne stanice bilo gdje u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor:VBDBiH

Izdvojeno