bdf.brcko@gmail.com

Brčko: Optužen da je vezao psa za moped i vukao ga po cesti

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv lica sa inicijalima F.H.* zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo mučenje i ubijanje životinja – iz člana 312. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

“Dana 28.03.2021. godine, oko 17:00 sati u Brčkom, za moped registaraskih oznaka …, špagom vezao psa crno bijele boje, nakon čega se, velikom brzinom, kretao putnim pravcem Brka – Brod, vukući psa po asfaltu”, stoji u optužnici.

Dalje se navodi da je F.H. dolaskom u blizinu obilaznice, na bankini zaustavio moped, odvezao psa i udario ga dva puta nogom, nakon čega je pas počeo da bježi, pa je F.H. istog počeo gađati kamenjem, nakon čega je napustio lice mjesta, čime je psu nanio povrede u predjelu šapa, abodmena i grudi, kao i veliki stres dakle, životinju teško zlostavljao, izlagao nepotrebnim mukama i nanio joj nepotrebnu bol čime je učinio krivično djelo – Mučenje i ubijanje životinja – iz člana 312. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno