bdf.brcko@gmail.com

Mario Domić iz Brčkog je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojništva

Kažnjavanjem počinioca za svega pet dana od izvršenja krivičnog djela Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak za razbojništvo počinjeno 18. aprila u naseljenom mjestu Prijedor kod Brčkog. Kao njegov izvršilac utvrđen je Mario Domić (22) iz istog mjesta, koji je efikasnom reakcijom ovog tužilaštva i drugih nadležnih organa brzim procesuiranjem osuđen na dvije godine zatvora.

Domić je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu jer je 18. aprila, oko 20.00. sati, upotrebom tesarske sjekire počinio razbojništvo nad radnikom sportske kladionice Croatia I.
On je u crnim farmerkama, dukserici s kapuljačom i s improvizovanom kapom tzv. fantomkom ušao u taj ugostiteljski objekat i uz prijetnju sjekirom prišao radniku A.M. Kad se usljed straha oštećeni sklonio, Domić je otišao ka pultu gdje je otvorio ladicu i pronašao kasu u koju se pohranjuje dnevni pazar. Odatle je potom oduzeo papirni koverat uvjeren da je unutra novac, a zatim pobjegao u nepoznatom pravcu.

Kroz dva dana on je uhapšen, kriminalistički obrađen i uz policijski izvještaj predat tužiocu, da bi u naredna 24 sata Tužilaštvo u cijelosti okončalo istragu i podiglo optužnicu protiv njega. Uz optužnicu od 21. aprila, Tužilaštvo je Osnovnom sudu u Brčkom dostavilo sporazum o priznanju krivice s Domićem, kojeg je dva dana kasnije ovaj sud i prihvatio izrekavši mu kaznu zatvora od dvije godine.

Do odlaska na izdržavanje kazne, a usljed opasnosti od bjekstva i ponavaljanja krivičnog djela, Domiću je u skladu s tužilačkim prijedlogom određen jednomjesečni pritvor. Presudom koja je odricanjem od prava na žalbu odmah postala i pravosnažna on je osuđen za teži oblik razbojništva (iz člana 283 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), i to za svega pet dana od izvršenja ovog krivičnog djela.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno