bdf.brcko@gmail.com

Drugima izdaje akreditacije, a on nije akreditovan?!

Parlament BiH, odnosno stranke na vlasti SDA, HDZ i SNSD, imenovali su Sanjina Kodrića, Suada Kunosića, Lucianu Boban, Zoranu Štaka, Nedeljka Stankovića, Dinu Mujkića i Marka Odaka u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Da se nije gledala struka nego stranačka poslušnost govori i imenovanje Nedeljka Stankovića iz Brčkog, koji je sporan po mnogo čemu, a pojedini portali su to nazvali “skandalom sa državnim pečatom”

Stanković je vasnik brčanskog Evropskog univerziteta i Evropskog univerziteta „Kallos“ u Tuzli i obavlja sljedeće funkcije:

-Rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikta
-Dekan Pravnog fakulteta Brčko distrikta
-Rektor Evropskog univerziteta Kallos Tuzla
-Dekan Pravnog fakulteta Tuzla

Treba podsjetiti da su ranije prosvjetne vlasti Vlade Brčko distrikta ustanovile brojna nezakonita djela koja diplome tog univerziteta čine ništavnim…

Prije nekoliko godina Evropskom univerzitetu u Brčkom bio je zabranjen rad, nakon što je utvrđeno da je jedan profesor predavao 70, a drugi 56 predmeta!? Standard je nalagao angažman 60 profesora, a bilo ih je deset, koji pri tome nisu ispunjavali uslove za to zvanje! Nisu to bile jedine zamjerke, ali sud u Brčkom je osporio tu zabranu.

Vijest o zabrani rada tada je posebno bila zapažena u Srbiji, odakle su stotine osoba diplomirale na ovom Univerzitetu, studirajući u Brčkom ili ispostavama u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Somboru i Pančevu.  Ispostave su potom zatvorene, kao i one Internacionalnog univerziteta iz Brčkog te Farmaceutsko-zdravstvenog iz Travnika, smještene u privatnim kućama!

Prema nezvaničnim izvorima, pomenuti univerziteti su bez akreditacija, a i stečene diplome Nedeljka Stankovića su po mnogo čemu, kako tvrde mediji, sporne.

Kako prenosi portal Tuzlalive, Nedeljko je dva puta završio pravni fakultet i to iste godine – 2011. Prvo na Panevropskom univerzitetu Apeiron u Banjaluci, a potom, kako je izjavio na Radio Kameleonu 2017. godine, na Pravnom fakultetu u Sarajevu!

Dalje navode da je osnovao Evropski univerzitet Brčko distrikt, dakle 2012. godine je na svom Pravnom fakultetu magistrirao sa temom „Nacionalne manjine kao faktor dobrosusjedskih odnosa“. Genije, kako su ga nazvali, je i druge godine od formiranja doktorirao s disertacijom „Uticaj primijenjenih antropoloških dimenzija na situacionu i takmičarsku efikasnost karatista“.

U svojoj biografiji napisao je da je doktorirao sa istim radom, na engleskom „The impact of applied anthropological dimensions on the situacional and competetive efficiensi of karateists“, u Kanadi!?

Da apsurd bude veći on će sjediti u Upravnom odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH gdje se izdaju akreditacije za visokoškolske ustanove u BiH.

(BN)

Izvor: https://istokrs.com/drustvo/drugima-izdaje-akreditacije-a-on-nije-akreditovan/

Izdvojeno