bdf.brcko@gmail.com

Sa ovakvom vlašću ničemu dobrom se ne možemo nadati, posebno sada u vrijeme korone

Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji u Brčko Distriktu BiH, nakon posljednjeg skupštinskog zasjedanja ostaje gorak ukus poražavajuće istine da oni koji odlučuju o svim sferama života u ovom gradu nisu u stanju da učine ni minimalni napor kako bi se došlo do ozbiljnih mjera koje bi sanirale posljedice vanredne situacije izazvane pandemijom korona virusa, posebno u oblasti obrazovanja.

U šk.2020/21. doneseno je niz ishitrenih odluka u vezi sa nastavnim procesom koje ne nude izlaz iz novonastale situacije, nego sve više srozavaju prosvjetne radnike koji se ni za šta ne pitaju i poput marioneta slijede naloge, naredbe i odluke Odjeljenja za obrazovanje, gradonačelnika, Kriznog štaba…

Kada je završetak ove školske godine doveden u pitanje, kada se sa svih strana postavlja pitanje zašto jedino u Brčkom nema rješenja za online nastavu i kada se od odgovornih na današnjoj skupštini očekivalo da preduzmu nešto konkretno, uslijedio je hladan tuš.

Gradonačelnik je opravdao neuvođenje online nastave lamentirajući nad socijalno ugroženim i siromašnim učenicima koji nemaju računare i da ne bi bili ravnopravni sa onim imućnim i da on to ne može dopustiti.

O tome kako su prošle godine svi bili ravnopravno uključeni u isti taj oblik rada, bez većih problema, niko ne govori.

U (ne)rješavanju ovog problema ide se linijom manjeg otpora tako što će se učenici ponovo vratiti u školske klupe da bi za jedno mjesec dana ispunili zakonsku kvotu od dvije trećine planiranog gradiva i onda lijepo, po zakonu, mogu završiti školsku godinu. Zašto bi se mučili i donosili nekakav zakon o nastavi na daljinu ili kupovali računarsku opremu za učenike koji je nemaju, kad će valjda, napokon, i ovoj koroni doći kraj.

Žalosno je kada svojim neradom i nesposobnošću uvećavaju rizik kojem su izloženi prosvjetni radnici i učenici. Bivši šef Odjeljenja za obrazovanje naveo je kako se nastava obustavljala zbog osam oboljelih prosvjetnih radnika, zaboravljajući navesti podatak da se sada nastava nastavlja kada su desetine prosvjetnih radnika oboljeli i nalaze se na liječenju, odnosno u izolaciji.

Ne razmišljaju naši vrli predstavnici vlasti da se online nastava ne odnosi samo na ovo vrijeme korone. To je svjetski projekat, to je budućnost od koje mi bježimo i zatvaramo oči dok se svi u našem okruženju trude da što više napreduju na IT planu. To posebno važi u vrijeme korono koja nije dnevna pojava i koja neće tek tako nestati.

Na kraju, ne ostaje ništa drugo nego vapaj prosvjetnih radnika, učenika i roditelja:
Gospodo, ako ne znate da se nosite sa ovim problemom, raspitajte se malo u susjedstvu, tražite pomoć, edukujte se i učinite nešto da Brčko Distrikt ne ostane na periferiji savremenih dešavanja, naročito u oblasti obrazovanja!

Sa ovakvom vlašću ničemu dobrom se ne možemo nadati. Žalosno je da smo se na to navikli i da smo to prihvatili kao gotovu činjenicu koja se ne može mijenjati.

 

 

M.E.P.

 

Izdvojeno