bdf.brcko@gmail.com

“Non papera” o BiH, KAKO DOVRŠITI RASPAD JUGOSLAVIJE

Bosna i Hercegovina opet je, ne po dobrom i ne svojom voljom, isplivala u centar evropske, ali i svjetske pažnje. Do sada su objavljena dva “non papera” koja su uzdrmala javnost, a govore o izmjenama ustavnog uređenja i teritorijalnoj podijeli naše države. No, postoji li i treći?

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, a na što sumnjaju i novinari slovenskog portala Necenzurirano, vrlo je vjerovatno da su posljednjih mjeseci skrojena tri tzv. “non papera” odnosno neslužbena dokumenta čiji autori nisu poznati, ali koji se interesuju za radikalne promjene na Balkanu, a naročito u BiH, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.
Prvi “non paper” je djelo Hrvatske, koji je izazvao i reakciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da i on u Brisel pošalje “non paper”. Hrvatske ideje iz marta ove godine su podržale Mađarska, Slovenija, Grčka, Kipar i Bugarska.

Ovim dokumentom u Zagrebu se nastavlja dugotrajna diplomatska ofanziva za promjene izbornog zakonodavstva u BiH, a razmatrat će se na narednom sastanku šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu.

Kao što je već poznato, Zagreb želi izmjene Izbornog zakona BiH, kojim bi se omogućio izbor “legitimnog predstavnika Hrvata u BiH”, koji bi bio po mjeri HDZ-a i u Hrvatskoj i u BiH.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je kazao da bi izmijenjeni Izborni zakon uklonio diskriminaciju i da bi se time poštovala ravnopravnost tri konstitutivna naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata.

U Sarajevu je jučer kazao: “To nije miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Mi u EU raspravljamo o jednoj zemlji koja želi biti članica EU. Hrvatskoj kao članici EU je u interesu dati priliku zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je on.

No analitičari upozoravaju da bi takva izmjena Izbornog zakona ozbiljno ometala provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok neki smatraju da je to uvod u stvaranje trećeg entiteta u BiH.

Oni koji idu dalje smatraju da bi to vodilo ka crtanju novih granica, što bi moglo ići i prema stvaranju prilika za otcjepljenje RS-a, a što vodi ka ratnim sukobima. Tu su i “problemi” u Sjevernoj Makedoniji, ali i na Kosovu.

Nakon ovoga nije dugo trebalo da svjetlost dana ugleda još jedan “non paper” iza kojeg se pretpostavlja da dijelom stoji premijer Slovenije Janez Janša, blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji ima tijesne veze s Rusijom. Poznati po antimigrantskim stavovima, ali i po islamofobičnim izjavama.

Obojica se u mnogo čemu politički slažu u BiH s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH i sada zagovara “mirni razlaz”.

“Balkan – put naprijed”

Slovenski medij objavio “non paper”: “Crno na bijelo” plan za komadanje BiH

Janša nikada nije demantovao postojanje ovog “non papera”, osim što je rekao da on nije ni bio u mogućnosti da ga lično uruči predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu. Slovenski novinari sumnjaju da su do Michela papiri stigli preko Janšinog političkog partnera Viktora Orbana tokom sastanka Višegradske grupe sredinom februara ove godine.

Plan tzv. “tihog ispitivanja” pulsa javnosti, mogućnosti i prilika kako na Balkanu tako i u centrima moći u Washingtonu, Briselu, Berlinu, Parizu i Moskvi se mogu pronaći u uvodnim koracima “non papera” koji je potekao iz Slovenije.

Dok su iz SAD-a poslane snažne poruke da teritorijalni integritet i suverentitet BiH nikada neće doći u pitanje te da entiteti nemaju budućnost izvan BiH, službeni Brisel i dalje šuti.

Odgovori 12. i 14. aprila na upite Evropskom vijeću

Na upite portala Klix.ba Evropskom vijeću kako komentariše navode o “non paperu” koji govore o podjeli BiH, odgovorili su nam kako “prikupljaju sve informacije”, ali da i dalje ne mogu potvrditi da li takvi dokumenti uopće i postoje. Iz EU nam ni u jednom mailu nisu ni demantovali mogućnost postojanja takvih neslužbenih papira.

Da li postoji treći “non paper”, vrlo je izvjesno, a sumnja se da iza njih stoji službena Budimpešta. Podsjetit ćemo da je jednom prilikom iza Orbanovih leđa stajala karta s etnički podijeljenom BiH.

Šta bi treća tura neslužbenih dokumenata mogla otkriti, kakva je daljnja ideja razbijanja nezavisnih država i pripajanja određenih dijelova “onim drugim” i kako neko u snovima zamišlja novu Evropu – za sada ostaje Za kraj, pogledajmo šta se navodi u planu, nazovimo ga, slovenskog “non papera”. Prva dva koraka su, slobodno možemo reći, obavljena ili su u toku.

a) Tihim postupcima provjeriti mogućnosti donošenja plana provjerom kod donosilaca odluka u regiji.
b) Tihim postupcima provjeriti podršku za plan kod donosilaca odluka u međunarodnoj zajednici.
c) Pripremiti sveobuhvatan program komunikacija za predstavljanje plana javnosti, uzimajući u obzir različite vrste atmosfere u pojedinim dijelovima regije.
d) Ako se EU, Sjedinjene Američke Države i većina donosilaca odluka u regiji slažu s planom i koracima za njegovu provedbu, EU preuzima inicijativu i formalizira je.
e) Pokrenuti proces komunikacije usmjeren na različite grupe javnosti.
f) Svi potrebni formalni bilateralni postupci za provedbu plana koji su sinhronizirani i finalizirani u pravnom smislu pokreću se prema logičnom slijedu.
U fus noti se ističe: Ako se tihim postupkom provjere i ispravkama plana utvrdi da potreban sporazum regionalnih i međunarodnih donosilaca odluka ne može biti zagarantovan, non-paper ostaje non-paper do daljnjeg razvoja događaja.

Dakle, ne bude li podrške, “non paper” će završiti u korpi za smeće. Do nekih novih kartografa ili bolje rečeno ekstremista i radikala koji žele ponovo zapaliti Balkan.

 

Ključni dio “non papera” su predložena “rješenja” za prethodo opisane probleme.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke.

Šta predlažu?

1. Ujedinjenje Kosova i Albanije. “Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktički ne postoji. Srpski dio Kosova dobio bi poseban status – po uzoru na Južni Tirol”, navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u sjevernoj Italiji, gdje većina stanovništva govori njemački.


2. Ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom. “Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije”, navodi se u dokumentu.


3. “Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol).”


4. “To bi Bošnjacima dalo neovisno funkcionirajuću državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog utjecaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sljedećoj deceniji”.


Izvor: klix.ba

Izdvojeno

Za direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u Distriktu imenovan penzionisani policajac Žarko Ćosić

Skupština Brčko Distrikta BiH je na jučerašnjem zasjednanju imenovala direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u Brčko Distriktu, institucije od koje i...

AFERA KISEONIK POKAZUJE KO VODI I GDJE VODI BRČKO DISTRIKT BIH

Po prvi put u posljednjih petnaestak godina jedna brčanska politička stranka opravdala je razloge svoga postojanja. Brčanska stranka „Narod i pravda“ je prije par...

BRČAK NEŠAD ALIKADIĆ, SVJETSKI POZNAT ARHITEKTA I BOSANSKI PATRIOTA PRUŽA RUKU PRIJATELJSTVA I SARADNJE

Notorna je činjenica da godinama na važne javne funkcije u Brčko Distriktu BiH dolaze kadrovi, ne mediokriteti, oni osrednji, nego oni najgori, oni sa...

Od sutra u Distriktu nema korupcije: Dolaze predstavnici američke ambasade da potpišu sporazum sa Vladom Distrikta o borbi protiv korupcije

Prošlo je dvadeset godina od nastanka Distrikta, koji su osmislile i supervizorskim palicama uspostavile SAD. Nesebično su se trudili da uspostave funkcionalnu izvršnu vlast, pa...

Znate li onaj vic o Brćaku, Luki i Sehari ??? NEKAD LUKA, DANAS FINANSIJSKA BRUKA

Imo Brćak kamaru para, pa dao Sehari da ih čuva, ali pod jednim uslovom, Ako mu dijete Luka zapadne u belaj i zatreba para...

Požar kod stadiona Jedinstvo, gori zgrada gradskih bazena

KRIMINALITET: - U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježena su tri krivična djela, od čega su dva u oblasti imovinske...

Zapad sprema rat u BiH! BRČKO JE MESTO ODAKLE SVE KREĆE?!

Situacija u koju je dovedena Republika Srpska polako, kaže Pavić u emisiji Radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka", klizi ka nekoj novoj konferenciji. Za...

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...