bdf.brcko@gmail.com

U Humanitarnom naselju Prutače izgraditi dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić sastali su se u Gradskoj vijećnici s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem.

Razgovarano je o projektu „CEB II“, koji je nedavno aktueliziran u Brčkom, a koji se odnosi na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja. Čelnici Vlade upoznali su ministra Lučića da će ovaj projekat, odlukom brčanske Vlade, biti realizovan na prostoru Prutača.

U prvoj fazi projekta planirano je u Humanitarnom naselju Prutače izgraditi dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica. Vrijednost projekta je 1.407.000 eura kreditnih sredstava, a na ovaj način će biti stambeno riješen veliki broj romskih porodica koji žive na ovom prostoru.

Tema razgovora s ministrom Lučićem bili su i drugi projekti za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica, koji se zajednički realizuju udruženim sredstvima. Najavljena je i realizacija EU projekta resornog državnog ministarstva koji ima za cilj mapiranje potreba lokalnog stanovništva koje je bez krova nad glavom, na osnovu čega će ministarstvo kandidovati zahtjev za sredstva za rješavanje ove problematike.

 

 

Izvor: VBDBiH

 

Izdvojeno