bdf.brcko@gmail.com

Optužnica protiv trgovaca glasovima u Brčkom: Plan je bio da Iljazović da 6.500 maraka za 130 glasova, a Saletović i Pengić pronađu glasače

Sanela Pengića i Elvira Saletovića je Tužiteljstvo Brčko distrikta optužilo da su osmislili, dogovorili, organizirali i udružili najmanje pet osoba radi trgovine izbornim glasovima.

Nakon što su ih razotkrili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Saletović i Pengić su uhićeni 13. studenog 2019. godine u policijskoj akciji ”Glasač”, dva dana prije održavanje izbora. Novinari su, predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizirali sastanak njih dvojice sa Abdulahom Iljazovićem, kandidatom stranke Narod i pravda na lokalnim izborima.

Nakon kratkog dogovora porukom, sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi. Plan je bio da Iljazović da 6.500 maraka za 130 glasova, a Saletović i Pengić pronađu glasače i za svakog od njih naplate po 50 maraka te dio novca zadrže za sebe.

Iljazović je na dogovoreni sastanak došao sa novinarom CIN-a, predstavivši ga kao svog suradnika. Tu je dogovorena primopredaja 1.300 maraka u apoenima od po 10 maraka. Na taj način svaki glasač je trebao dobiti po jednu novčanicu koju bi kao dokaz na dan izbora fotografirao pored zaokruženog glasačkog listića.

Nekoliko dana poslije novac im je predat i dogovoren je novi sastanak na kojem im je trebao biti dat ostatak. Na dan primopredaje ostatka novca Pengić i Saletović su uhićeni i određen im je pritvor.

U optužnici je navedeno da su Pengić, Saletović i njihovi pomagači povrijedili slobodu odlučivanja birača i počinili krivično djelo za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

”U cjelokupnoj akciji posao novinara je znatno doprinio uspješnosti akcije”, rekao je ranije Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj Tužiteljstva Brčko distrikta. Mujkanović dodaje da se na ovaj način želi poslati poruka da će oni koji se bave ovakvim prevarama biti najoštrije sankcionirani, javlja CIN.

 

 

Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/flash/podignuta-optuznica-protiv-trgovaca-glasovima/344410

Izdvojeno