bdf.brcko@gmail.com

VAKCINE U BRČKO DISTRIKTU SAMO ZA ODABRANE ?

Nakon što je Krizni štab donio nove mjere u vezi sa pandemijom u Brčko distriktu BiH, pokazalo se po ko zna koji put da se u Brčkom ne zna ,,ni ko pije ni ko plaća’’. Jedno zatvaraju, drugo otvaraju, jedni rade do 19,00, drugi do 22,00, negdje može s maskom a negdje bez maske, jedni idu u školu, drugi ne idu…

Nakon takvih haotičnih i nepromišljenih mjera nije ni čudo da su stanovnici Distrikta skeptični, zbunjeni i ogorčeni u vezi sa kovid-situacijom, što je dodatno pojačano pričom o vakcinaciji koja bi trebala da se obavi zahvaljujući doniranim vakcinama.

Dok Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, pravi planove o vakcinaciji, sa svih strana stižu pitanja i primjedbe o prioritetima, o količini vakcina koje posjedujemo i o smislu prijavljivanja, kad se zna da za veliki broj prijavljenih građana nema teoretske šanse da budu vakcinisani sa postojećim vakcinama jer je njihov broj mali i ograničen. Građani se plaše da ne bude sa vakcinama ko sa vrećama sa glasačkim listićima.

U takvoj atmosferi pronijela se priča da je jedan broj fajzerovih (Pfizer) vakcina „nestao“(otuđen) i da su ih za sebe i svoje porodice prigrabili ,,odabrani’’ i privilegovani. Ovu priču trebalo bi provjeriti i sa više ozbiljnosti pristupiti procesu vakcinacije kako ne bi pala još jedna, između brojnih, mrlja na brčansko zdravstvo i predstavnike vlasti koji po običaju ,, prave ražanj, a zec u šumi’’.

 

M.L.O.

Izdvojeno