bdf.brcko@gmail.com

Zaposlene u školama i obdaništu u Distriktu uvrstiti među prioritete u Planu vakcinacije

Samostalni sindikat zaposlenih u obrazovanju u Brčko distrikta BiH obratio se zahtjevom Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta u kojem traži da na prvoj narednoj sjednici Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH Odjeljenje za obrazovanje predloži izmjenu Plana vakcinacije protiv COVID-19.

Sindikat zahtijeva da se zaposleni u školama i obdaništu u Brčko distriktu BiH uvrste među prioritete u Planu vakcinacije protiv virusa COVID-19, te da se vakcinišu u prvoj fazi vakcinacije.

Kao argument za svoj zahtjev u Sindikatu navode da je sve veći broj oboljelih nastavnika i odgajatelja te da su zaposleni u školama i obdaništu među najugroženijim kategorijama stanovništva.

– Istovremeno, relativno je mali broj učenika pozitivnih na COVID-19, što je naravno sreća u ovoj nesreći, ali i pokazatelj da su mlađe kategorije stanovništva otpornije te da virus više pogađa odrasle. Zbog toga smatramo da je neophodno zaštiti nastavnike kako bi se nastava mogla, koliko je to moguće u ovim okolnostima, normalno odvijati – izjavio je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju Almir Denić.

U Brčko distriktu je u posljednje dvije sedmice evidentan veliki broj zaraženih nastavnika te je neposredno prije prekida nastave njeno izvođenje bilo otežano zbog velikog broja onih koji su bili pozitivni ili u izolaciji.

Vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta je Odlukom šefa Odjeljenja za obrazovanje prekinut u periodu od 6. do 9.4.2021. a nastava se ne izvodi ni online jer Zakon o obrazovanju Brčko distrikta ne predviđa takav vid nastave. Danas se očekuju nove odluke Kriznog štaba kojim će se, između ostalog, regulisati i eventualni nastavak vaspitno-obrazovnog rada u Brčko distriktu BiH.

(fena)

Izdvojeno