bdf.brcko@gmail.com

Gospodo iz Vlasti, pravo na topli obrok radnika zakonska je obveza

Priopćenje za javnost

 

Osnovni princip i obveza kod kreiranja proračuna je da se, u prvom redu, moraju ispoštivati zakonske obveze Distrikta i sudske presude.

Gospodo, pravo na topli obrok radnika zakonska je obveza koja je morala naći savoje mjesto u Proračunu Brčko distrikta BiH za 2021. godinu, a ne milostinja o kojoj priučeni aparatčici odlučuju. Dobro vam je poznato da ovo pravo privilegirane kaste u javnim institucijama Distriktu koriste već godinama, a obični radnici o tome mogu samo sanjati.

Tako se Vlada Distrikta, da bi preko koljena usvojila Proračun za 2021. godinu, usudi prekršiti Zakon o zabrani diskriminacije BiH, Zakon o propračunu i na kraju Zakon o radu Brčko distrikta BiH, a Škupština zaboravi i na Poslovnik o radu Skupštine te način usvajanja amandmana, posebno amandmana proračunskog povjerentva Skupštine, i nepravnom ekzibicijom ili ti kreativnim tumačenjem propisa nastavljamo hodati tamnom stranom ulice.

Uskratili ste zakonsko pravo radnika da bi namakli sredstva za nezakonitu aktivnost angažiranja radnika po osnovu ugovora o djelu i nastavak ove loše prakse gdje se stranački uhljebi bez ikakve procedure zapošljavaju na državne jasle, a radi se o preko 200 takvih osoba u javnoj upravi te još većem broju u javnim poduzećima i javnim ustanovama Brčko distrikta BiH.

Moramo vas podsjetiti da je zapošljavanje u Distriktu definirano Statutom Distrikta, i kaže: ” Svaki javni zaposlenik Distrikta, izuzev gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, glavnog koordinatora Vlade, šefova odjela, zastupnika, i savjetnika gradonačelnika, biraju se na osnovu otvorenog konkursa uz javni oglas za upražnjeno radno mjesto koji se objavljuje kako u Distriktu tako i na teritoriji Bosne i Hercegovine, nakon čega će nezavisna komisija za izbor donijeti obavezujuću odluku o kandidatima, zasnovanu na stručnom obrazovanju, iskustvu u struci i stručnim kvalitetima kandidata.

Da ste ova sredstva usmjerili na nabavu vakcina za cijepljenje protiv koronavirusa ili uvođenje online nastave u školama, možda bi i razumjeli, ali ovakvo ponašanje, u okolnostima kada naši građani svakodnevno umiru radi nemara u službi pojedinaca- neoprostivo je.

 

Dne, 1. travnja 2021. godine
Organizacija HDZ 1990 Brčko distrikta BiH
Dopredsjednik I.Klarić

Izdvojeno