bdf.brcko@gmail.com

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti radikalnije mjere pa i razmisliti o nekom obliku zaključavanja na određeno vrijeme“, te, s tim u vezi, dodao „ako ovako nastavi“.

Nakon toga kaže da u „slijedećih 7-10 dana treba očekivati značajno pogoršanje situacije“.

U ovoj izjavi očigledno sve ne štima.

Mada je dr. Stokić svjestan, na osnovu pokazatelja kojima raspolaže, da nas narednih dana očekuje znatno pogoršanje situacije, što će rezultirati većim brojem oboljelih, pa i umrlih, on ipak uvođenje nekog oblika „zaključavanja“ ostavlja za neko drugo vrijeme, umjesto da se to uradi odmah.

Da li to znači da moramo čekati da se veći broj naših sugrađana razboli, pa i umre, pa da onda uvedemo “zaključavanije”, ili se ipak radi o nečemu drugom. Mislimo da se ovdje ipak se radi o nečemu drugome, što i dr. Stokić intuitivno zna, a što je izrazio jednom pomalo nelogičnom izjavom.

Radi se o tome što mi u Distriktu nemam istinsku vlast, vlast koja odlučuje u pravom trenutku. Ova, kao i prethodne vlasti u Distriktu, nisu pripremljene na vanredne situacije, oni nemaju plan kako reagirati u određenim vanrednim okolnostima, jer oni, u stvari, istinski ništa ne planiraju. Ili drugačije rečeno, oni uopšte ne misle, bar kada su u pitanju interesi građana.

Oni odlučuju od slučaja do slučaja, od trenutka do trenutka. Jer uvođenje „zaključavanja“ traži određene pripreme, a tih priprema za vanredne situacije gotovo nikada nema kada je u pitanju brčanska Vlast.

Zbog toga plaćamo skupu cijenu. Ovaj put bolešću i umiranjem naših sugrađana. Ako će „zaključavanje„ spasiti i jedan život treba ga odmah uvesti. A ovdje se svakako ne radi o samo jednom životu.

 

O.P.L.

Izdvojeno