bdf.brcko@gmail.com

DANAS SMO IMALI CENZURISANI PRENOS SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH?

U nastavku današnje četvrte sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH slušaoci,gledaoci i mediji danas nisu mogli gledati ni slušati normalan prenos skupštine BD. Tokom diskusije zastupnika na oficijalnom Youtube kanalu skupštine i ostalih društvenih mreža koje prneose istu, prenos je bio na pola diskusije pauziran zatim nakon minutu nastavljen. Ovo se dešavalo pretežno na diskusije opozicije koja je kritikovala vlast.

Primjer toga bila je žestoka diskusija opozicije odnosno političke stranke NAROD I PRAVDA zastupnika Damira Bulčevića i Gradonačelnika ESEDA KADRIĆA (SDA) i to u više navrata. To je vidljivo i na snimku koji prilažemo, gdje gradonačelnik nesmetano kritikuje opoziciju no kada dobije repliku opozicije prenos uzivo biva pauziran te se nastavlja nakon 60 do 120 sekundi. Tako da svi oni koji prate sjednicu skupštine ne mogu da vide ni čuju tok diskusije.

Pogledajte primejr danasnje cenzure sjednice SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH:

 

Slobodno možemo reći da ovakav sistem rada Skupštine i sistema podsjeća na diktaturu i oblik fašizma gdje se javni prenosi cenzurišu ili selektovano serviraju janvosti. Slične stvari je radio ADOLF HITLER u drugom svjestskom ratu ali i SLOBODAN MILOŠEVIĆ u prethodnom nesretnom ratu na prostorima BiH medijskim cenzurama i selektovanim materijalom koji se prikazuje javnosti dok se istina skriva iz njima dobro poznatih razloga. Izgleda da to danas rade i političke partije koje čine vlast odnosno vladajuću većinu Brčko distirkta BiH, a to su SDA,HDZ,SNSD,SDS,US,PDP itd.

No ono što je interesantno je činjenica da je naš portal već juče pisao da je danas jedan od najvažnijih dana za Brčko distirkt kako je i supervizor za Brčko distrikt BiH najavljivao ranije.

Bitan dan jer se upravo danas odlučuje o ZAKONU ZA SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA BRČKO DISTRIKTA BIH gdje je dobar dio većine spremio AMANDMANE na ovaj zakon koji bi trebali biti i odbačeni. Ukoliko se danas usvoji ovaj zakon najmanje 12 zastupnika u Skupštini Brčko distirkta uključujući zastupnicu SLOBODANKU ČURČIĆ biva u sukobu interesa te gubi svoje mjesto u Skupštini Brčko distrtikta BiH time se i završava njihova politička karijera.

Takođe je interesantno da je cenzura krenula bas u nastavku četvrte sjednice kada je na tačku dnevnog reda došla tema MORATORIJ NA ZAPOŠLJAVANJE koja je uvrštena na prijedlog opozicije odnonso političke stranke NAROD I PRAVDA.

S obzirom da danas prevladava pritisak na gradonačelnika ESEDA KADRIĆA zbog spornog zakona evidentno je da su zastupnici koji su u sukobu interesa jako nervozni. Stoga nas ni ne čudi da bi neko od njih upravo mogao i naručiti cenzuru na prenos Skušpštine.
Skupštinu je jedino moguće pratit preko televizije odnosno direktnog kanala RTV HIT iako i oni imaju problem sa prenosom Skupštine oni na djelove koji su cenzurisani iz centrale za prenos skupštine umjesto video prikaza ubace fotografiju dok audio zapis teče nesmetano no na društvenim mrežama prenošeni su samo neki selektovani dijelovi.

Dokaz cenzure je i RADIO BRČKO koji uopšte ovaj put ne prenosi tonski zapis skupštine iako se danas takođe raspravljalo o nekim temama vezanim za RADIO BRČKO.
Apelujemo OHR-u, Tužilaštvu i Policiji Brčko distrikta BiH da ispitaju i istraže ovaj slučaj te pronađu odgovorne ukoliko je zaista cenzura naručena od strane pojedinaca i vladajuće većine sa ciljem kako bi se demokratskim putem nesmetano građanima omogućilo praćenje sjednice SKUPŠTINE BRČKO DISTIRKTA BIH. Jer na kraj krajeva građani na to imaju puno pravo jer su upravo oni birali zastupnike Skupštine Brčko distirkta.

Takođe bi napomenuli da je na slične stvari u godini 2020 kada je predsjednik Skupštine BD bio ESED KADRIĆ pozanti ugledni reditelj HARIS PAŠOVIĆ na društvenoj mreži FACEBOOK prokomentarisao na svom statusu crno bijeli prenos SKUPŠTINE BRČKO DISTIRKTA koji je uporedio sa kvalitetom snimka i audio zapisa prenosa prvog slijetanja na mjesesc sa porukom “”Houston, we have a problem“

 

Izvor: Times.ba

Izdvojeno