bdf.brcko@gmail.com

POČINJE SUĐENJE BIVŠEM POSLANIKU SKUPŠTINE DISTRIKTA

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, u četvrtak 25.03.2021. godine, u 13,00 sati, počinje glavni pretres u krivičnom postupku protiv optuženog Ćazima Dačaja, bivšeg poslanika u Skupštini Distrikta, za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377. stav (3) u vezi sa stavom (1) i članom 55. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist putem zastupničkih amandmana na budžet, na način da je s ovlaštenim osobama određenih udruženja građana, koja je sam predložio za ovaj vid budžetske pomoći, prije uvrštavanja granta u budžet, unaprijed dogovarao dio za sebe, koji je po isplati i preuzimao.

* Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica. *

 

POMOĆNIK SEKRETARA/
PORTPAROL
PRAVOSUDNE KOMISIJE
Dejan Đurović

Izdvojeno