bdf.brcko@gmail.com

Inspektorat i Policija Distrikta će vršiti kontrole poštivanja epidemioloških mjera

Uvođenje mjere rada ugostiteljskih objekta do 21:00 sat na području Distrikta je opravdano, jer je ova mjera koja je od 12. marta bila propisana samo za vikend dala dobre rezultate, istakao je glavni inspektor brčanskog Inspektorata Zoran Gajić.

„Prethodnih vikenda izvršili smo ukupno 18 kontrola kod 15 subjekta i utvrdili da se poštuju sve epidemiološke mjere, izuzev mjere da konobari nisu na propisan način nosili zaštitne maske. Na osnovu toga je izdat jedan prekršajni nalog protiv jednog počinioca. Ova mjera da se i radnim danima obavlja djelatnost do 21:00 čas je opravdana i daće sigurno rezultate i olakšat će rad svim institucijama i službama koje rade na sprečavanju širenja ove zarazne bolesti. I nadam se da će svi koji učestvuju u ovom lancu doprinijeti da ne dođe do većeg širenja korone“, pojasnio je Gajić.

On je naglasio da će inspektori u saradnji sa policijom kontinuirano nastaviti kontrole u večernjim satima, ali i u učestalije kontrole u toku radnog dana.
Kada je riječ o osobama u izolaciji kojih je trenutno oko 2.000, te rješenjima o izolaciji, prema njegovim riječima, na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba je rečeno da je primjećeno da je njihova dostava sporija.

„Tako da će se tražiti informacija od Odjeljenja za javni registar u tom pogledu, kako bi se ubrzao ovaj proces. Mi smo se organizovali i radimo i dežurstva. Naš posao se sagledava u tome da nakon dobijanja podataka od Odjeljenja za javno zdravstvo, u roku od 12 do 24 časa izdamo to rješenje i vršimo njegovu dostavu. Oni koji ne mogu da dobiju to rješenje obraćaju nam se, mi izradimo kopiju i dostavimo im rješenje putem naše portirske službe ili neko to preuzme za njih ukoliko dostava nije uredna“, dodao je Gajić.

Naglasio je da bi u ovim vremenima kada je sve više osoba pozitivno na koronavirus i nalazi se u izolaciji, svaki doprinos i učešće bilo koje institucije, službe, udruženja, nevladine organizacije bi bilo poželjno i korisno kako bi se ova prirodna nesreća prevazišla na što bezbolniji način.

O tome koliko je djece u izolaciji, kazao je da u Inspektoratu nemaju evidenciju koliko je to učenika i iz kojih su škola.

„Međutim, juče je donešena naredba da se za učenike u izolaciji organizuje online nastava, tako da će u narednom periodu Odjeljenje za obrazovanje, Odjeljenje za zdravstvo i Inspektorat iznaći rješenje da se i ovoj djeci omogući praćenje nastave“, rekao je Gajić.

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno