bdf.brcko@gmail.com

Potrebna hitna akcija Vlade u cilju zaštite građana i privrede od Covida-19

Predstavnici političke organizacije Narod i Pravda Brčko distrikta održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su predočili javnosti 12. tačaka sa prijedlozima Vladi Brčko distrikta u cilju što uspješnije zaštite građana u borbi protiv Covida-19 te spriječavanja negativnih ekonomskih posljedica po privrednike .

Damir Bulčević poslanik u Skupštini Brčko distrikta ispred Naroda i Pravde je na današnjoj konferenciji za novinare naglasio da ozbiljnost situacije oko rasplamsavanja pandemije korona virusa zahtijeva angažovanje svih institucija vlasti i političkih subjekata u donošenju najkvalitenijih mjera koje će pomoći građanima distikta i privredi da se prevaziđe ova situacija.

Tim povodom iz brčanske organizacije ove stranke od Vlade Distrikta između ostalog traže hitnu nabavku vakcina za imunizaciju građana, obezbjeđivanje besplatnih lijekova i vitamina za sve za sve stanovnike distrikta koji su pozitivni na Covid-19 jer takva terapija košta u prosjeku od 700 do 1400 KM.

Takođe među 12 zahtjeva koji će biti dostavljeni Vladi Brčko distrikta iz ove stranke zatraženo je da se izvrši hitno zapošljavanje svih ljekara koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao i osoba koje trenutno rade u zdravstvu po ugovoru na određeno vrijeme ili privremenim i povremenim poslovima.

U cilju pomoći privrednicima zatražena je i hitna izmjena Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica po privredu izazvanih Covidom 19.

Na današnjoj pres konferenciji Naroda i Pravde su javnosti predočeni i podaci u pogledu prekomjernog i netransparentnog zapošljavanja u institucijama Brčko distrikta gdje je rečeno da je u odjeljenjima Vlade trenutno angažovano po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima oko 200 osoba što se može smatrati radom na crno, dok evidenciju o ugovorima o djelu niko ne vodi.

S tim u vezi Narod i Pravda predlaže uvođenje moratorija na zapošljavanje u Brčko distrikt osim zdravstva, policije i pravosuđa za period 2021-2022. godina čime bi godišnje bila ostvarena ušteda od 7,5 miliona KM.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno