bdf.brcko@gmail.com

Optužnica protiv N.M. iz Brčkog zbog sumnje da je maloljetnu kćerku prisilio na udaju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv lica s inicijalima N.M. (35)* iz ovog grada zbog sumnje da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B.Š., za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu.

On je optužen za trgovinu ljudima, kao i za verbalno i fizičko nasilje u porodici kojim je trinaestogodišnju kćer prisilio na vanbračnu zajednicu.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š., toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š., a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu – navedeno je u optužnici.

Pored trgovine ljudima, N.M. je optužen i da je prethodno vršio nasilje nad njom, čineći to i prema supruzi, verbalno i fizički ih zlostavljajući najčešće pred drugim maloljetnim članovima porodice, natjeravši tako trinaestogodišnjakinju na vanbračnu zajednicu – zaključuje se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu Distrikta.

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom se N.M. tereti za krivično djelo trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina. Uz to, optužen je i za krivično djelo nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona) za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do pet godina.

Za trgovinu ljudima ovo tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu i protiv lica s inicijalima Š.Š. (26)* zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu. On je optužen da je od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači i da licima koja pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.
*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno