bdf.brcko@gmail.com

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u posjeti Distriktu: Glavna tema izgradnji novog mosta preko rijeke Save

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boraveći u Brčko distriktu BiH sastao se danas u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem.

Glavna tema razgovora bila je izgradnja novog mosta na rijeci Savi Brčko – Gunja (BiH – Republika Hrvatska).

„Brčko je uradilo studiju izvodljivosti koja je pokazala da je neophodno graditi novi most na rijeci Savi. Izgradnja ovog mosta je od strateškog značaja za privredu Brčko distrikta BiH, ali i ovog dijela BiH, stoga imamo interes da što prije krenemo u konkretne radove. Za to nam je neophodna pomoć Predsjedništva BiH i komunikacija između dvije zemlje“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Član Predsjedništva Željko Komšić izrazio je spremnost za podršku Brčko distriktu BiH s državnog nivoa u realizaciji ovog projekta. On je s gradonačelnikom Kadrićem razgovarao i o izgradnji budućeg autoputa kroz BiH te najavio odlazak u Tursku i potpisivanje međunarodnog sporazuma između BiH i Turske koji će definisati detalje ovog značajnog infrastrukturnog projekta, ali i značiti preuzimanje određenih obaveza dviju zemalja.

Na sastanku na kojem su prisustvovali i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić razgovarano je i o projektu rekonstrukcije „Luke Brčko“ i drugim strateškim projektima na kojima radi Vlada Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno