bdf.brcko@gmail.com

Brčanski Sud odredio je pritvor D.G. uhapšenom zbog većeg broja imovinskih i drugih krivičnih djela

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor D.G. (35)*, uhapšenom prije tri dana zbog većeg broja imovinskih i drugih krivičnih djela na štetu vjerskih zajednica, privrednih subjekata i građana. Višestruko osuđivanom D.G., jednomjesečni pritvor određen je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Pod nadzorom ovog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH početkom sedmice uhapsila je D.G. zbog sumnje da je prethodnih dvadeset dana u ovom gradu oduzimao imovinu crkava, privrednih subjekata i građana. Sumnja se da je seriju od sedam krivičnih djela D.G započeo u ugostiteljskom objektu Korner, gdje je napao ugostiteljsku radnicu i zadao joj više udaraca u predjelu glave nanijevši žrtvi tjelesne povrede. On je osumnjičen i da je potom, u razmaku od svega nekoliko dana, oduzeo bakarne oluke sa objekta katoličke crkve u centru grada, u dva navrata, a zatim i sa pravoslavne kapele u naselju Srpska Varoš. Uz to, sumnjiči ga se i da je oštetio izlog turističke agencije Dinamik Turs, te za slučajeve oduzimanja novca iz jednog stana i preduzeća za otkup sekundarnih sirovina Feros.

Po otkrivanju, osumnjičeni je lišen slobode i doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta gdje je odmah ispitan, nakon čega je ovo tužilaštvo podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor. Postupivši po tom prijedlogu, sud je u cijelosti prihvatio tužilačku ocjenu o opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odredivši D.G. jednomjesečni pritvor. Pritvoreni se može žaliti Apelacionom sudu u ovom gradu, dok Tužilaštvo i Policija nastavljaju istragu protiv njega u pravcu dokazivanja krivičnih djela lake tjelesne povrede, teške krađe i oštećenja tuđe stvari.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Izdvojeno