bdf.brcko@gmail.com

Izložba fotografija ‘Koračajući kroz Brčko’ inspirisana elementima grada

U okviru obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta BiH sinoć je u izložbenom prostoru gradske Vijećnice u Brčkom otvorena izložba fotografija mlade autorice Zerine Kurtović.
Naziv postavke je “Koračajući kroz Brčko” i inspirisana je reprezentativnim arhitektonskim i prirodnim elementima tog grada i njegove okoline.

Izložbu čine fotografije kulturno-historijskih objekata grada, kao što su brčanska Vijećnica, Atik-Savska džamija, Bijela džamija, katolička crkva “Presvijetlog srca Isusova”, pravoslavna crkva “Uspenja Presvete Bogorodice”, a što se tiče motiva prirode nezaobilazni su prizori brčanskog izletišta Ficibajr.

Autorica izložbe Zerina Kurtović navela je da se digitalnom fotografijom ozbiljnije počela baviti još krajem srednje škole kada je sve počelo kao interesantan hobi, dok je danas fotografija prostor u kojem se želi umjetnički i profesionalno razvijati.

„Svjedoci smo da je fotografija danas nezaobilazan medij gotovo u svim sferama komuniciranja, prije svega u marketingu, a kada je riječ o umjetnosti čini mi se da je fotografija među najpopularnijim načinima umjetničkog izražavanja. Drago mi je da je taj vid komunikacije između autora i publike itekako popularan i u našoj sredini, naročito među mladima“, istaknula je Kurtović.

Izložba “Koračajući kroz Brčko” organizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta, a otvorio ju je zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Eldad Mrkaljević.

On je ustvrdio da je Brčko grad koji ima mnogo prirodnih ljepota i kulturno-historijskih znamenitosti, te da je izložba “Koračajući kroz Brčko” autorice Zerine Kurtović prilika da se na najbolji način prezentiraju turistički potencijali Brčkog.

 

Izvor: bhrt.ba

Izdvojeno