bdf.brcko@gmail.com

Ponovni vandalizam nad objektima vjerskih zajednica, Vlada upućuje apel za hitno rasvjetljavanje

Vlada Brčko distrikta BiH upućuje snažnu osudu zbog ponovljenih slučajeva vandalskog ponašanja na objektima Katoličke crkve „Presvetog Srca Isusova“ u Brčkom kao i na kapeli pravoslavnog groblja u ulici J. Jovanovića Zmaja.

Policija Brčko distrikta BiH je na jutrošnjem zasjedanju izvijestila kolegij Vlade o zaprimljenoj prijavi da je u noći 26./27. 2. 2021. godine od strane nepoznate osobe sa kapele u pravoslavnom groblju u ulici J. Jovanovića Zmaja, otuđeno 5 bakarnih slivnika. Po zaprimanju iste utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krađa“ iz član 280. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Naime, Policija je zaprimila još jednu prijavu da je u noći 28. 2./1. 3. 2021. godine nepoznata osoba pokušala otuđiti oluke sa Katoličke crkve, pri čemu su isti polomljeni. Međutim, na osnovu rada Policije, utvrđeno je da je nepoznata osoba ipak otuđila bakarne slivnike te da postoje osnovi sumnje da je i u ovom slučaju počinjeno krivično djelo „Krađa“ iz član 280. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Kolegij Vlade Brčko distrikta BiH iskazuje punu podršku Policiji i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH za hitno rasvjetljavanje ponovljenih slučajeva vandalskog ponašanja te identifikovanje počinitelja kao i procesuiranje istih na zakonom utvrđen način. Predstavnici izvršne vlasti Brčko distrikta BiH također apeluju na poboljšanje zaštite vjerskih objekata i drugih objekata od značaja za crkve i vjerske zajednice.

 

Izvor: VBDBiH

 

Izdvojeno