bdf.brcko@gmail.com

Trojica Brčaka trinaest godina čekaju na građevinsku dozvolu?

Trojica brčaka koji su od Vlade Brčko distrikta BiH prije 13 godina kupili parcelu od 330 metara kvadratnih za  1.524.000 KM  još ne mogu da dobiju  građevinsku dozvolu.

Prostor nekadašnjeg „Dragstora“ Živan Ilić, Dragan Tomić i Aco Ristanić  kupili su na licitaciji u februaru 2008. godine. Od tog dana traje njihova bezuspješna borba sa administracijom.

U  kupoprodajnom ugovoru brčanska Vlada obavezala se da će izdati potrebne papire. Slijed događaja, međutim, pokazao je da to Vlada distrikta ne želi da ispuni.
Izgleda da je „djevojka bila obećana“ nekom drugom. Kada se namjere „duboke države“ nisu ostvarile, krenula je opstrukcija.

Kupoprodjani ugovor je potpisan pet mjeseci nakon licitacije. Urbanistička saglasnost je vrijedila godinu dana. Tadašnja vladajuća garnitura u vrijeme Mirsada Đape nije željela da izda građevinsku dozvolu. Čekalo se da  u martu mjesecu 2009. godine istekne regulacioni plan. To se i desilo.

Niko ne zna kada će se ovaj prostor biti priveden namjeni. Ozbiljno narušava izgled šetališta. Sada će o svemu odlučivati dva pravna lica. Borba između Odjeljenja za prostorno planiranje i Zavoda za izgradnju grada. Ko je  o nadležan u vezi gradskog građevinskog zemljišta. Kažu da se ozbiljno „gužva”.

Lokalna vlast ne može da usvoji potrebne regulacione planove. Tako će pitanje izdavanja građevinske dozvole biti onemogućeno u nedogled. Izuzev u posebnim slučajevima. Koji se na bh. prostorima završe, svima nama, oprobanim metodama.

Kažu da se u sve umiješao nacion. Ozbiljnije od naciona se upire prst u značajnu dodatu vrijednost koja se iz toga može izvući.

U međuvremenu, mnogo toga se promijenilo. Jedan od kupaca je svoj udio prodao. Tadašnja garnitura je nezakonito izuzela 30 metara kvadratnih od prodatog prostora za uređenje pješačke zone bez plaćanja vlasnicima. Vlast je takođe odbila da vrati novac kupcima prostora uz zakonsku kamatu. To su vlasnici placa tražili kroz tužbu.
O svemu je pravosuđe u BiH raspravljalo. Odbacilo tužbe kupaca prostora.

Ugovorom se kupac obavezao da mora porušiti prostor bivšeg Dragstora.  I od tada ovaj prostor predstavlja ruglo u centru grada. Da nisu rušili vlasnici su  od izdavanja poslovnog prostora kvadratni  do sada  mogli zaraditi više od 1,4 miliona maraka. 156 mjeseci je prošlo od kupovine.

Za ovu ujdurmu našlo bi se objašnjenje da je riječ o tuđem zemljištu. Kako je riječ placu koji je prodao Distrikt, logičnog objašnjenja nema. Sad možemo povjerovati da je 13. zaista nesrećan broj.

Ko zna. Možda je u sve ugrađena „narukvica“ na kojoj je ugraviran natpis:

„OVOJ TROJICI NE DOZVOLITI GRADNjU BEZ DOBRE  (U)CJENE.“

B.Č.

Izvor: nula49

Izdvojeno