bdf.brcko@gmail.com

Iskustvo jednog građanina Brčkog koji se vakcinisao u Srbiji: Srbijo, hvala ti!

“Petak poslepodne. Dan kome se radujem jer subotom i nedeljom imam tu privilegiju da ne radim. Mobilni telefon mi zvoni, javljam se i dobijam informaciju od prijatelja da smo supruga i ja dobili termin za vakcinaciju u subotu 20.02.2021.”

“Ona ima zakazan termin u 15:10, a ja u 19:25 časova. Proveravam e-poštu (mejl) i vidim obaveštenje koju mi šalje eUprava Srbije sa preciznim uputstvom šta treba uraditi pre dolaska na vakcinaciju. Putem eUprave sam se prijavio za vakcinaciju 07.02.2021. godine na insistiranje prijatelja koji se, takođe, prijavio sedam dana ranije. On, za razliku od mene, ima dvojno državljanstvo.

Moja porodica je u procesu dobijanja državljanstva Srbije, ali taj proces još nije završen, pa sam zvanično strani državljanin. Bez obzira što smo strani državljani, suprugu i sebe sam prijavio za vakcinaciju putem eUprave.

Tim gestom je država Srbija pokazala razliku između onih koji deklarativno rečima cene ljudski život i onih koji to čine delom; jedina država na Starom kontinentu koja je na svojoj teritoriji omogućila vakcinisanje stranim državljanima bez obzira na naciju, veroispovest ili boju kože.

Moja država u pokušaju, Bosna i Hercegovina, do sada neuspešnu vakcinaciju sprovodi putem individualnih sposobnosti entiteta i Brčko distrikta BiH.

Prilikom popunjavanja prijave za vakcinisanje moći ćete izabrati mesto u kojem se želite vakcinisati i trebaćete ostaviti srbijanski broj telefona. Ukoliko nemate broj telefona, možete upisati bilo koji jer vam je najbitnije obaveštenje koje ćete primiti putem e-pošte. U e-pošti će se nalaziti saglasnost koju morate popuniti i poneti sa sobom kada krenete na vakcinaciju.

Važno je reći da prioritet prilikom vakcinisanja imaju hronični bolesnici, što se evidentira prilikom popunjavanja prijave. Ja sam dijabetičar i to sam naveo u prijavi. Takođe, imate mogućnost izbora vakcine. Supruga i ja smo se odlučili za Sinofarm ili Sputnjik.

Mesto koje sam odabrao za vakcinaciju se zove Vladimirci i nalazi se nedaleko od Šabca. Od Brčkog je udaljeno oko 2 sata vožnje. Tamo imam porodicu i odlučio sam da ih usput posetim jer se ne viđamo često. Dom zdravlja se nalazi u centru varoši. Na ulazu je bilo nekoliko ljudi koji su čekali vakcinaciju. U 15:10 smo ušli, supruga je predala popunjenu saglasnost, a ja sam pitao mogu li se vakcinisati zajedno sa njom, da ne čekam termin u 19:25.

Ljubazna medicinska sestra mi je kroz osmijeh odgovorila da mogu. Evidentiranje, pregled kod doktora i vakcinacija su trajali ukupno 20-ak minuta. Primili smo Sinofarm vakcinu jer nije bio Sputnjik, pa nismo mogli birati. Nakon vakcinacije zadržali smo se još 10-ak minuta u čekaonici, a ljubazna medicinska sestra nam je dala papir sa datumom kada da dođemo na revakcinaciju. Posle ručka i kafe kod ujaka, zadovoljni što smo videli porodicu i presrećni što smo primili vakcinu, krenuli smo u Brčko.

Dok smo se vozili prema našem gradu, ćutali smo. Reči su bile suvišne jer je delo govorilo za sebe. Srbijo, hvala ti u ime svih stanovnika BiH koji Ljude ne dijele na naše i njihove.
Čovek je nedeljiva kategorija ako je Čovek.”

AUTOR: Republika

Izdvojeno