bdf.brcko@gmail.com

Građani rekli kakav budžet žele, još samo da vlast to implementira

Minule sedmice, Komisija za budžet brčanske Skupštine uspješno je provela sve tri planirane javne rasprave o budžetu Distrikta za ovu godinu teškog 238.270.000 maraka.

„Više od 300 naših sugrađana učestvovalo je u pomenutim raspravama dajući i konstruktivne prijedloge za preraspodjelu predviđenih sredstava i to uglavnom u infrastrukturne projekte značajne za mjesne zajednice u kojima oni žive. Sve iskazane prijedloge komisija je pažljivo evidentirala i biće predočeni zastupnicioma kako bi kroz amandmansko djelovanje bili ugrađeni u ovogodišnji budžet,“ rekao je predsjednik skupštinske resorne komisije Srđan Blažić.

Ovogodišnje javne rasprave obilježio je i veliki interes različitih udruženja građana čiji predstavnici su se zanimali za modalitete, te načine dobijanja redovnih sredstava za svoj rad s obzirom da su na snazi novi Zakon o budžetu kao i onaj o udruženjima i fondacijama kojima se propisuje da je budžetski novac moguće dobiti samo pisanjem projekata odnosno apliciranjem na raspisane javne pozive.

Karakteristika ovogodišnjih javnih rasprava je i gotovo potpuni odziv svih čelnih ljudi izvršne i zakonodavne vlasti koji su, tokom kompletnog trajanja rasprava, odgovarali na pitanja sugrađana, pa je tako uz predstavnike Direkcije za finansije, te šefova odjeljenja brčanske Vlade, gradonačelnik Esed Kadrić svo vrijeme prisustvovao prvoj javnoj raspravi, glavni koordinator Vlade Željko Antić je učestvovao u drugoj, a u onoj posljednjoj, minule subote, strukturu budžeta građanima, u ime Vlade Distrikta, pojašnjavao je dogradonačelnik Anto Domić.

Inače, budžet Distrikta, za tekuću godinu, bi u brčanskom Parlamentu, trebao biti usvojen najkasnije do kraja idućeg mjeseca.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno