bdf.brcko@gmail.com

Predstavnici DF-a na čelu sa Mensurom Peljtom predali nacrt Zakona o provjeri imovine funkcionera

Predstavnici OO Demokratske fronte predali su u prostorije Skupštine i na protokol gradonačelnika, nacrt Zakona o prijavljivanju i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija u Brčko distriktu.

Povjerenik Demokratske fronte u Brčkom, Mensur Peljto rekao je da je jedan od razloga za podnošenje nacrta ovog zakona odluka da se u prijedlogu budžeta za 2021. godinu izdvoji 415.000 KM za potrebe Kancelarije za prevenciju korupcije, za koju iz DF-a smatraju da nema pravne osnove da radi i funkcioniše.

“U nacrtu zakona koji smo predali tražimo da se ispita imovina svih javnih funkcionera od 2014. godine tj. u poslednja dva mandata. Naravno da bismo rado prihvatili odluku zastupnika da se ta provjera odnosi na period od 2000. godine, ali smatramo da je dovoljno da se provjera odnosi na period od 2014. godine”, rekao je Peljto.

Na nacrtu zakona radili su eksperti iz Banja Luke, Tuzle i Mostara na čelu sa doktorom ustavnog prava Zlatanom Begićem. Iz DF-a su istakli da će podrška ovom Zakonu pokazati dosta toga.

“Prijedlog Zakona o prijavljivanju i provjeri imovine će istinski otkriti ko želi da se bori protiv korupcije i nepotizma. Svi znamo da je Brčko jedan od najkorumpiranijih gradova u BiH upravo zbog toga što ne postoji Zakon o sukobu interesa”, naglasio je Peljto.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno