bdf.brcko@gmail.com

Supervizor za Brčko i ambasadorica Francuske u BiH iskazali podršku revitalizaciji brčanske Luke

Supervizor za Brčko distrikt BiH Majkl Skanlan i ambasadorica Francuske u BiH Kristin Toudik obišli su danas brčansku Luku kako bi se upoznali sa dinamikom realizacije Projekta revitalizacije Luke. I ova današnja posjeta dokazuje podršku EU i međunarodne zajednice modernizaciji brčanske Luke.

„Mi smo danas ovdje da bi smo iskazali podršku svim projektima infrastrukture koji će pomoći BiH u njenom približavanju Europskoj uniji, a reavitalizacija brčanske Luke nam je od velikog značaja jer Francuska učestvuje dijelom i svojim sredstvima u ovom projektu“, naglasila je francuska ambasadorica.

„Današnji dolazak ambasadorice Francuske u Luku je jasan pokazatelj interesa EU za realizaciju ovog projekta koji je od velikog značaja, ne samo za Brčko distrikt, nego za cijelu BiH i da on ne bi mogao biti realizovan da nije bilo podrške EU“, naglasio je supervizor Skanlan.

 

On je dodao da projekat sada kreće sa realizacijom jer će preostali tenderi biti objavljeni tokom ovog mjeseca, a prvi radovi na revitalizaciji Luke bi trebali započeti tokom ljeta.

Alija Osmanbašić, v.d direktora Luke u Brčkom je podsjetio da projekat modernizacije Luke košta 10 miliona eura koji su obezbijeđeni kreditom Europske banke za obnovu i razvoj, a koji predviđa prije svega kupovinu nove dizalice, te izgradnju novog kraka željezničke pruge.

Amasadorica Francuske u BiH je od juče u dvodnevnoj posjeti Brčko distrikta gdje se sastala sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti kao i predstavnicima političkog i javnog života ove lokalne zajednice.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno