bdf.brcko@gmail.com

Zaklane ovce u Rašljanima a da to nije počino ni čopor pasa, ni vukovi…

Dvije ovce u vlasništvu poljoprivrednika Alage Avdića iz brčanskog naselja Rašljani, stradale su protekle noći. Ovce su zaklane, a nije to bio ni čopor pasa lutalica, niti vukovi, nego ljudski faktor, kažu Avdići.

„Kad sam ušao u štalu vidio sam sve ovce u jednom ćošku, a kraj pojilice, ležale su dvije zaklane. Da je pas, ovce bi bile derane i ja bih ga zatekao. Imaju posjekotine na vratu i katanac na vratima je obijen, zato mislimo da je riječ o ljudskom faktoru“, ispričao je novinarima Avdić

Avdići su ukupno imali 40 ovaca, sad ih je ostalo 38, a šteta je, za ovu porodicu koja živi od svog rada, neprocjenljiva.

„Ovce su gravidne po tri mjeseca, trebale su se u aprilu ojanjiti. Prema mojim procjenama šteta je oko 1.500 KM“, rekao je Avdić.

Alagin otac, Đulaga Avdić ovom prilikom je rekao da strahuju i za preostale ovce.

„Sad nisu sigurne ni ove što su ostale, postoji mogućnost da se pojalove“, kazao je Đulaga.

Slučaj je prijavljen policiji, policijski službenici Policije Brčko distrikta sinoć su izvršili uviđaj, a na teren su jutros izašli i veterinarski inspektori.

„Inspekcija je napravila zapisnik i dali su određeni rok da se te ovce unište zbog mogućnosti širenja zaraze, iako to nisu bile bolesne ovce. Sve ostalo je u nadležnosti policije“, izjavio je šef brčanskog Inspektorata, Adnan Drapić.

Avdići imaju određena saznanja koja upućuju ko bi počinilac mogao biti ali cijeli slučaj prepuštaju policiji u nadi da će počinilac uskoro biti snkcionisan i da će ovakvi događaji, kakvih je bilo i ranije, konačno prestati.

 

Izvor: HIT TV

 

Izdvojeno