bdf.brcko@gmail.com

Slučaj Nedeljko Tabakovic ili „U ĆUTANJU JE SIGURNOST“.

Zašto građani Brčkog ćute upitao je javno svoje sugrađane na svom gostovanju na BN Televiziji Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom. Na državnom nivou Tabaković je već nekoliko mjeseci medijska ličnost br. 1 u koja dolazi iz Distrikta. Niko do sada kao on nije uzburkao državnu politiku iz ovog dijela BIH kao on. Njegov nastup podsjeća u mnogome na istupe disidenata u totalitarnim režimima koji se nadmoćnom sistemu suprotstavljaju tražeći istinu i pravdu. Njegovi javni hrabri i beskompromisni istup protiv Tegeltijine samovolje i malverzacija u pravosuđu, posebno kod pojedinih imenovanja na kraju su kumovali Tegeltijinom padu.

Nekako u sjeni ovih istupa o malverzacijama bivšeg predsjednika VSTV-a, iako vrlo usko povezana s tim, ostali su njegovi jednako beskompromisni istupi o višegodišnjim sumnjama o skandaloznom namještanju predmeta u pravosuđu Distrikta, o organizovanom prodavanju pravde u ovdašnjim sudovima, sve u režiji čelnika Suda, Tegeltijinih lojalnih vojnika.

U sredini u kojoj bi te Tabakoviće javne tvrdnje trebala najviše da propituju, one nailaze na opštu javnu ignoranciju i šutnju. Kako je nešto takvo moguće?

Odgovor je jednostavan: Zato što u Brčkom od osnivanja Distrikta umjesto mehanizama pravne države, kako je to zacrtano u zakonskim aktima, na vlasti imamo malu grupicu ljudi koji već desetljećima vladaju svim vitalnim segmentima života na načelima mafije. U Distriktu se radi o klasičnom primjeru vladavine mafijaške oligarhije gdje je svaki „kum“ apsolutni vlasnik svog feuda. Krovnog kuma, vrhovnog bossa tu nema. U ovdašnjem sudu imamo vladavinu jednog dijela te oligarhije sa kumom na čelu u čiju vladavinu se niko ne upliće.

No, ne treba zaboraviti ni lokalne takozvane nezavisne, profesionalne i objektivne medije. Samo kratak pregled: glavna TV kuća Distrikta HIT, izdašno darivana grantovima od vladajuće garniture, do dan danas dosljedno i konsekventno ignoriše Tabakovićeve javne izjave. U svom Objektivu HIT vrlo „objektivno“ već mjesecima prešućuje Tabakovića i probleme oko brčanskog pravosuđa. U njegovoj udarnoj emisiji „Razgovor s povodom“ objektivni i profesionalni hit novinar Đurović ima povoda da razgovara sa svim i svakim ali ne i sa Nedeljkom Tabakovićem.

Radio Brčko koji je još u većoj mjeri na jaslama lokalnih moćnika i ne pomišlja da kvari raspoloženje Kadriću, Kojiću, Domiću, Grčeviću & Co. Još za vrijeme „za-dom-spremnog-ante“, bilo im je zabranjeno emitovanje emisije slušalaca u kojoj se nekrivotvoreno moglo čuti šta narod zbilja misli o vladajućoj garnituri. Prijetilo im se zavrtanjem budžetske slavine što bi značilo zatvaranje i ostanak bez posla.

Portal Otisak je za vrijeme Edina Ražanice, dok je još koliko-toliko imao kuraži da napadne sistem, hrabro vodio rat sa Grčevićem. Bio je to tipičan slučaj onog „kadija te tuži, kadija te sudi“: Ražanica je skupo je platio svoju „drskost“ što je prozvao vladara ovdašnjeg suda. Na ime pretrpljenih duševnih bolova i uvrede časti(!?) kažnjen je sa nekoliko hiljada KM. Nakon što ga je guja jednom tako žestoko ujela, Otisak je postao i „mudar“ i pitom. O Tabakoviću prenosi tuđe, preuzete vijesti bez da ih komentariše. Kao nije to moja stvar.

Ništa bolji nisu ni ostali mediji. U posljednje vrijeme i Brčanski forum se uključio u ovu resavsku (copy-paste) školu, bez ozbiljnijih tekstova koje je nekada imao.

A građani? Građani podanički ćute, kao da ih se to uopće ne tiče. Naravno, ogovaranja ne manjka.

A naši parlamentarci? Naši narodni predstavnici, ne samo oni iz vladajuće oligarijske skupine, već i iz opozicije na poslednjoj skupštinskom zasjedanju imali su primjedbi na sve ono što je, više ili manje, javno i politički gotovo nerelevantno. Ali i za njih slučaj Tabaković ne postoji. Tu već treba „stisnuti“, pa javno govoriti.

Kako stoji sa sudom i sudijama, ljudima koji svojim moralnim i etičkim osobinama bi trebalo da budu viši od prosjeka ? Sam Tabaković u gore pomenutoj emisiji BN TV-a kaže da je iznenađen ćutnjom svojih kolega sudija. Tek troje kolega po njegovim riječima se na neki način solidarišu s njim. Ostatak sudijskog kolegija, dakle, gotovo svi ga ignorišu i distanciraju se od njega i onoga što on javno izjavljuje rizikujući ne samo svoj profesionalni status.

Stvar je prilično jasna ili je Tabaković lažov poslednje vrste i „luđak“ ili su ostali kukavice i saučesnici. Trećeg nema. Svi oni: narodni predstavnici, ovdašnje sudije, mediji i Ostali kao da slijede Ivu Andrića. „U ćutanju je sigurnost“. Andrić govori o totalitarnoj istočnjačkoj despotskoj tiraniji trulog osmanskog carstva. Vrijedi se zapitati u kom vremenu i prostoru mi zapravo živimo, odnosno da li je Brčko Distrikt BiH i oni koji u njemu žive suvremena izvedba te totalitarne istočnjačke despotske tiranije?

 

Kašmir Ribić

 

Izdvojeno