bdf.brcko@gmail.com

Korona zaustavila organizaciju pripremne nastava u Brčko Distriktu BiH

Zbog epidemioloških mjera uvedenih uslijed pandemije korona virusa, za sada nije izvjesno hoće li biti organizovana pripremna nastava za djecu koja nisu boravila u obdaništu, a koja ove godine treba da krenu u osnovnu školu. Ukoliko bi došlo do popuštanja ovih mjera, pripremna nastava bi mogla biti realizovana nakon proljetnog raspusta.

„Organizovanje pripremne nastave za ovu kategoriju djece je obaveza Odjela za obrazovanje i mi se iskreno nadamo da će se nakon proljetnog raspusta stvoriti uvjeti da djeca bezbjedno mogu pohađati pripremu za školu kako bi se pripremili za početak školovanja u novoj školskoj godini”, istakla je Mara Matkić, šef Pododjela za osnovno obrazovanje.

“Pripremna nastava je izuzetno važna za onu djecu koja nisu boravila u obdaništima kako bi se lakše prilagodila budućem početku školovanja i nastavnom procesu uz upoznavanja prostora gdje će pohađati nastavu”, naglasila je Matkić.

Predhodnih godina je bila praksa da djeca koja nisu boravila u obdaništu pohađaju pripremnu nastavu u školskim objektima u trajanju od 150 sati, a istu izvode vaspitači iz predškolskih ustanova.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno