bdf.brcko@gmail.com

AMERIČKI ANALITIČAR KURT BASSUENER: Zapamtite Brčko, bit će glavna tačka!

Proširite polje djelovanja, pokažite da tu ima više od Dodika, Izetbegovića, Čovića! Zapamtite Brčko, bit će glavna tačka, kazao je Kurt Bassuener, politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike i nekadašnji strateg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna za Face TV.

-Ne znam zašto Njemačka žuri s novim Visokim predstavnikom! Sve je mutno! Nisam uvjeren da Nijemci rade s Rusima! Nije jasno koji je strateški plan! Zapad je podijeljen i to će biti problem! Čak i kad bi administracija htjela, ne mogu sami ukinuti entitete! Neko mora biti mehanizam koji će prenositi nove ideje! To mogu biti Nijemci!

Bidenovoj administraciji je stalo do Zapadnog Balkana i BiH! Biden je svjestan da BiH ne ide u najboljem smjeru, vidjet će da se stvari nisu popravile! Možete razgovarati o bilo kojim rješenjima koji bi mogli biti izvodivi, ali ono što niko nije rekao jeste integrativno rješenje koje se temelji na potrebama građana! Aprilski paket bi trebao biti usvojen, ali ne bi riješio mnoga pitanja! Moguće je ojačati OHR i uklanjanje Dodika! Imamo jednu nesigurnost, a to je kako će se Amerika ponovo uključiti i šta će to značiti! Nisam zagovarao da sklonimo Dodika, ja bih ga neutralizirao tako da mu otmemo njegovu igračku, a to je ocjepljenje!

Stvaraju se čvorišta koja me zabrinjavaju! Sada smo u ćorsokaku i moramo krenuti u rikverc! Poštujem Larsona! Niste morali biti čarobnjak da shvatite da će uraditi mnogo toga! Političari vođe organizovanog kriminala, zašto bi oni htjeli funkcionalno tužilaštvo?! Popravljanje pravosuđa podrazumijeva puno više rada! Povratak međunarodnih sudija tužioca bio bi ispravan potez! Mi možemo ograničiti količinu štete koju političke grupe prave! Ako živite dalje od KS, ne možete doći u KCUS, zašto?! Zato što ne živite u pravom kantonu! Treba nam strukturalni savez zapadnih demokratija!

Ne trebate čekati nas! Građani moraju znati u kakvoj zemlji žele živjeti! Proširite polje djelovanja, pokažite da tu ima više od Dodika, Izetbegovića, Čovića! Zapamtite Brčko, bit će glavna tačka!

 

Izvor: SB