bdf.brcko@gmail.com

Korona virus se vratio u brčanske škole, a nadležni se ne oglašavaju, šute i žmire

Poznato je da se u Brčkom mnogo toga odvija spontano, prepušteno slučaju ili igri sudbine. Brčko je i zamišljeno kao ogled za ugled. Sve je u Brčkom jedan ogled. Ako slučajno uspije, dobro je. Ako propadne, šta ćeš – dešava se.

U rješavanju problema nema sistematičnog pristupa, nema plana. Najbolje se to vidi u vanrednim situacijama kada treba brzo reagovati da bi se spriječile neželjene posljedice.

Nažalost, Brčko uvijek kasni i zaostaje za drugim sredinama. Pokazalo se to naročito u sferi obrazovanja suočenog sa korona virusom.

Skoro godinu dana od početka pandemije Odjeljenje za obrazovanje nije bilo u stanju da napravi plan rada škola i obrazovnih ustanova u nepredviđenim i dosad neviđenim okolnostima. Sve što su nadležni uradili bilo je na početku ,,krize” i to je kao online, odnosno instruktivna nastava realizovano relativno dobro, zahvaljujući velikom trudu prosvjetnih radnika, učenika i roditelja.

Nadajući se valjda da je korona ostala negdje iza nas, nadležni su odobrili početak nove školske godine i nastavnog procesa kao da je normalna situacija. Išlo se na sve ili ništa. I onda je uslijedilo ,,ništa”.

Porazbolijevali se učenici, profesori, roditelji i nastao je haos. Haos u zdravstvu, haos u školstvu. Više od mjesec dana učenici i profesori bili su ,,tabula rasa”, bez ijednog napisanog ili naučenog slova, bez ikakvog plana, aktivnosti. Propala nastava, izgubljeni časovi, obezglavljenost u školama i onda, nakon eksperimentisanja sa podjelom učenika na grupe i sa neosmišljenim  prekidima nastave, novo polugodište počelo je kao da je sve normalno.

Da nije tako, pokazuju svakodnevno novi slučajevi zaraze među učenicima i profesorima. Brojna odjeljenja, kao i profesori su u izolaciji. Planirana je nadoknada časova subotom, a da se niko ne pita šta će se desiti ako se ne bude mogla izvoditi ni u planiranim radnim danima. Koju strategiju će zauzeti Odjeljenje za obrazovanje ako se situacija pogorša, ako nas okuži novi soj virusa?

Postojeći zakoni očito nisu predvidjeli ovakve vanredne situacije, ali godina dana bila je dovoljna da se sistemski nešto uradi i makar iz okruženja prepiše recept kako organizirati nastavu u vrijeme pandemije.

Dok oni koji treba da se ozbiljno bave ovim problemom šute i žmire, korona virus je i dalje prisutan u brčanskim školama.

 

M.M.

Izdvojeno