bdf.brcko@gmail.com

Protekle godine na području Distrikta boravilo preko 2.600 stranih državljana: Koliko ih je porijeklom iz Brčkog?

Prema podacima brčanskog Terenskog centra za Službu sa strancima, u čijoj su nadležnosti kontrola kretanja i boravka stranaca na prostorima Distrikta, u 2020. godini je zabilježeno 2.623 odobrenih prijava stranaca, što je osjetno manji broj u odnosu na godinu ranije, kada je taj broj iznosio gotovo 12.000.

Šef Terenskog centra Jovan Stojičić je istaknuo kako se ovi brojevi odnose na tzv. turistički boravak, odnosno boravak stranaca u našoj zemlji do tri mjeseca, te kako je to najvjerojatnije posljedica pandemije koronavirusa te ograničavanja kretanja građana.

Kada je riječ o stalnim boravcima stranaca na području Brčko distrikta, Stojičić ističe kako ih je ukupno 225. Dodao je kako je odobrenih privremenih boravaka stranaca u 2019. bilo 248, a u 2020. nešto manji, odnosno 206.

Prema njegovim riječima, protekle godine je smanjen i broj izrečenih mjera prema strancima zbog kršenja Zakona o strancima, te je tako taj broj iznosio 39, dok su godinu ranije, izrečene ukupno 63 mjere.

„Sankcionirali smo, odnosno otkazali boravak strancima koji nisu poštovali odredbe dobivene vize i propise BiH, odnosno Zakon o strancima, te su te osobe protjerane iz BiH na vremenski period od najmanje jednu godinu“, kazao je Stojičić.

U 2020. godini u Brčkom su najviše boravili državljani zemalja okruženja, odnosno Hrvatske, Srbije i Austrije, te iz Njemačke i Turske.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno