bdf.brcko@gmail.com

U Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH uposleno je nekoliko osoba koje su ranije uslovno osuđivane

Iako je Zakon o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta jasan u pogledu toga da radni odnos može zasnovati samo lice protiv kojeg se ne vodi krivični postupak, u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH misle suprotno – zapošljavaju osobe kojima su prehodno sudili

U Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH uposleno je nekoliko osoba koje su ranije uslovno osuđivane, a te kazne su u momentu zaposlenja bile u njihovim krivičnih evidencijama, saznaje Žurnal iz izvora bliskog sudu.

Izdavala lažne naloge

Kao asistent operater uposlena je Vanja Oršulić, koja je presudom Osnovnog suda Brčko distrikta BiH od 28. septembra 2010. zbog dva produžena krivična djela – pronevjera u službi i falsifikovanje službene isprave, osuđena na kaznu od dvije godine zatvora, a koja se neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo krivično djelo.

Prema presudi (koju smo dobili na uvid, op.a.) ona je kao službeno lice u Vladi Brčko distrikta BiH, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, obavljajući poslove porto blagajnika, protivpravno prisvajala novac koji joj je bio povjeren u službi tako što je sačinjavala i ovjeravala službenim pečatom lažne putne naloge, a iznose je prisvajala za sebe.

Disciplinska komisija Brčko distrikta BiH je, također, Oršulić proglasila odgovornom za težu povredu službene dužnosti jer je na ovaj način zloupotrijebila položaj i prekoračila ovlaštenja u službi. Izrekli su joj kaznu u vidu prestanka radnog odnosa, da bi Oršulić pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH pokrenula upravni spor, ali je presudom iz maja 2011. njena tužba odbijena kao neosnovana.

U međuvremenu se Oršulić i zaposlila u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, koji joj je 2010. izrekao uslovnu kaznu. Iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji saznajemo da je nedavno konkurisala i na upražnjenu poziciju za sekretaricu predsjednika suda Jadranka Grčevića. Konkurs za ovo radno mjesto je u toku.

Isti izvor tvrdi da ona trenutno ima i najveće šanse za ovo radno mjesto, jer je u nekoliko navrata mijenjala još uvijek aktuelnu sekretaricu u vrijeme njenog odsustva s posla.

Pomaganje u zloupotrebama

Pored Oršulić, uslovno je osuđivan i Branko Pančić koji je u Osnovnom sudu uposlen na poziciji sudskog izvršitelja. On je presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, kojoj je prethodio sporazum sa Tužilaštvom, osuđen na godinu dana zatvora, a kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Proglašen je krivim po optužnici za pomaganje u zloupotrebama kojima je, navodi se, Balkan Investment Bank oštećena za desetine miliona maraka. Istovremeno mu je izrečena i novčana kazna od 3.000 KM, a bio je obavezan da oštećenima u roku od godinu isplati novčani iznos od 15.223 KM.

Pančić je na poziciju sudskog izvršitelja uposlen 2. oktobra 2017, o čemu svjedoči zapisnik Pravosudne komisije Brčko distrikta, a raspolažemo s informacijom da je i prije toga u sudu radio po drugom osnovu. Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, 1. septembra 2017.

Dakle, Pančić je u Osnovnom sudu Brčko distrikta uposlen mjesec nakon što je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica.

Prema Zakonu o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta propisano je da radni odnos može zasnovati samo lice protiv kojeg se ne vodi krivični postupak.
U Osnovnom sudu Brčko distrikta, na poziciji vozač-kurir, uposlen je i Pančićev punac, koji odranije ima presudu zbog nasilja u porodici nad suprugom.

Krivični postupak u toku

Isti dan kada je uposlen Pančić (2. oktobar 2017.), na mjesto sudskog izvršitelja u Osnovnom sudu, primljen je i Marko Vuković. On je u februaru prošle godine, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nasilja u porodici nad suprugom. Izrečena kazna zatvora zamijenjena je radom za opšte dobro na slobodi u trajanju od 25 radnih dana, a koje je dužan izvršiti u roku od godine.

Opet ćemo podsjetiti na Zakon o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH koji, između ostalog, propisuje da će se rješenjem rukovodioca pravosudne institucije službenik, odnosno namještenik udaljiti iz službe ukoliko je protiv njega potvrđena optužnica za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

Za krivično djelo zbog kojeg je osuđen Vuković zakonom je predviđena zatvorska kazna do tri godine.
Još jedan uposlenik brčanskog suda protiv kojeg je podignuta optužnica je i Aladin Biser. On radi kao referent za unos podataka, ali je za razliku od Vukovića, privremeno udaljen iz službe. Protiv Bisera je pokrenut krivični postupak zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i lažno predstavljanje. Ovaj postupak je još uvijek u toku.

U međuvremenu je disciplinski tužilac zaposlenih u pravosuđu, a koji je ujedno i sekretar Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, protiv Bisera pokrenuo i disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti. Saznajemo da je Disciplinska komisija 4. septembra 2020. obustavila taj postupak jer je nastupila zastara vođenja disciplinskog postupka. Disciplinski tužilac je na taj zaključak uložio žalbu, ali je ona odbijena kao neosnovana.

Bitno je napomenuti da Krivični zakon Brčko distrikta BiH propisuje i brisanje osuda po „proteku određenog vremena i pod uslovom da osuđeni u tom vremenu ne počine novo krivično djelo“ i nakon toga se te osude ne smiju spominjati u kaznenim evidencijama.
No, izvor blizak sudu naglašava da su kazne već bile na snazi u vrijeme zaposlenja spomenutih osoba, tako da njihove prijave za zaposlenje nije trebalo ni uzeti u obzir.
Sudiju Osnovnog suda Nedeljka Tabakovića, koji je jedan od rijetkih sudija spremnih da javno pričaju o svim manjkavostima u bh. pravosuđu, pitali smo da li je u pomenutim slučajevima zaposlenja prekršen zakon na šta je on odgovorio da smatra da su ovo mnogo teži i ozbiljniji slučajevi od onog zbog kojeg je suspendovana, a kasnije i smijenjena predsjednica Općinskog suda u Mostaru Divna Bošnjak.
„Ona je u sudu u kojem je bila predsjednica zaposlila bratića, a taj momak nije krivično odgovarao, tako da očekujem hitnu reakciju UDT-a i VSTV-a, kao i međunarodnih faktora da se i u slučaju Osnovnog suda Brčko distrikta postupa po istom aršinu, kao i u slučaju Bošnjak. Ovdje je više slučajeva i krivične odgovornosti što šteti kako ugledu suda, tako i cijele pravosudne zajednice“, navodi Tabaković.

Bivši vlasnik firme, sad pripravnik u sudu

Zanimljiv podatak je i da je u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH kao pripravnik uposlen i Dani Tanić, koji je donedavno bio direktor i zakonski zastupnik firme New Energy, koja je potpisala ugovor o koncesiji sa Vladom RS, preciznije sa ministarstvom kojim rukovodi Petar Đokić.

Đokićev vozač Goran Tadić također je jedan od vlasnika te firme, a o čemu su mediji ranije izvještavali. Tadić je, podsjetimo, i potpredsjednik ruskog moto kluba Noćni vukovi RS.

Podsjetimo, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, na čelu sa Đokićem, je 22. novembra 2017. raspisalo javne pozive za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju male hidroelektrane „Nevačka“ na rijeci Stupčanici, opština Han Pijesak. Na pozivu je tada izabrana firma “New energy”, koja je u maju 2018.  potpisala ugovor o koncesiji po kojem je vrijednost investicije nešto veća od tri miliona KM.

U Ministarstvu energetike u to vrijeme su tvrdili da nisu uopšte znali ko se prijavio na poziv, odnosno da je zainteresovana i firma vozača ministra Đokića.

 

Piše: Zinaida Đelilović
(zurnal.info)

 

Izdvojeno