bdf.brcko@gmail.com

Detalji optužnice protiv Fadila Novalića, premijera FBiH

Optuženi na osnovu podataka kompanije iz Rijeke formirali cijenu za respiratore i započeli nabavku koja je rezultirala odabirom „Srebrene maline“

U Sudu BiH do kraja mjeseca trebalo bi biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji optuženima u predmetu „Respiratori“, koji se, po optužnici Tužilaštva BiH, terete za nabavku 100 uređaja iz Kine po cijeni od 10,5 miliona KM, saznaje Avaz.

Ostalo je da Sud odluči o prigovorima na potvrđenu optužnicu Tužilaštva, a rok je do kraja ove sedmice. Zbog ove nabavke respiratora, za koje još nikada nije utvrđeno ni da su ispravni, jer mjesecima se odugovlači s verifikacijom, Tužilaštvo BiH optužilo je krajem prošle godine Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, ali i Jelku Milićević, dopremijerku Federacije i ministricu finansija.

Oni se terete za zloupotrebu položaja, pranje novca, ali i nesavjestan rad u službi.
Dok se čeka izjašnjenje, na vidjelo izlaze nepoznati detalji. Prema optužnici, prvu ponudu za nabavku respiratora poslala je firma iz Rijeke. Tek nakon ove ponude, optuženi su krenuli s formiranjem cijene za respiratore.

Prije toga iz FUCZ-a su tvrdili da je za nabavku respiratora stiglo više od deset ponuda, ali niko nikada nije vidio nijednu, osim one koja se odnosi na „Srebrenu malinu“. Međutim, u optužnici je sve precizno navedeno.

– Po postignutom dogovoru o predmetu ugovora – respirator model HC VE 003 u količini od 100 komada i kupoprodajnoj cijeni od 10.530.000 KM, koja je formirana po osnovu ponude pravnog lica EXOTRADE Rijeka Hrvatska na iznos od 3.900.000 eura, Novalić pripadniku udruženja Solaku daje uputu da, koristeći ovlaštenja direktora, pripremi odluku kojom će se odobriti FUCZ-u nabavka opreme i materijala iz sredstava, posebne naknade za zaštitu od prirodnih nesreća u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM – stoji u optužnici.

Zatim je naglašeno da je Solak i postupio po uputama Novalića i, po proširenim ovlaštenjima direktora, zahtijevao telefonsku sjednicu FUCZ-a kako bi pripremio odluku o nabavci ove opreme.

– Da bi potom Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, u ime Vlade FBiH potpisao tzv. pismo namjere za kupovinu 100 respiratora HC VE 003 i istoga dana, 2. aprila 2020., sazvao hitnu sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka kojom se FUCZ izdvaja 4,9 miliona KM za nabavku opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije – navedeno je optužnici.

Tužioci tvrde da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno s zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. godine potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstava za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

(DEPO PORTAL/dg)

Izdvojeno