bdf.brcko@gmail.com

Ako Pravosudna komisija kaže da moje tvrdnje nisu tačne, pitam ŠTA NIJE TAČNO?

Nakon pisanja portala Žurnal, gdje sam detaljno opisao kako se pomoću određenih zaposlenika u IT službi i pisarnici, zloupotrebljava sistem za automatsko upravljanje predmetima (CMS), portal Otisak je, nakon što je u vezi sa tim, prethodno kontaktirao Pravosudnu komisiju Brčko distrikta BiH, objavio vijest: ”Sudija Tabaković optužuje, Pravosudna komisija: Nije tačno”, što je prenio i portal eBrčko, u kojoj, osim što upućuje na tekst Žurnala, javnosti daje na uvid i odgovor Pravosudne komisije.

Tako se u odgovoru Pravosudne komisije, koji potpisuje pomoćnik sekretara-portparol Dejan Đurović, navodi da moje tvrdnje ”na način kako sam ih prezentirao, nisu tačne”.

Međutim, osim što se samo paušalno navodi da nije tačno, u odgovoru Pravosudne komisije nije navedeno šta od navedenog nije tačno. Dakle, nije dovoljno da se samo kaže da to ”nije tačno”, jer kad već nije tačno, zašto onda Pravosudna komisija u javnost, ne izađe sa konkretnim odgovorima?

Prije svega, razumljivo je da se portal Otisak u skladu sa profesionalnim-etičkim standardima novinarskog posla, obratio Pravosudnoj komisiji kao krovnom tijelu svih pravosudnih institucija u Brčkom, iz razloga kako bi se čula i druga strana priče. Isto tako, poznati su mi razlozi i shvatam opreznost redakcije prilikom objavljivanja tekstova koje se tiču nepravilnosti u radu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Međutim, ne mogu da shvatim da Pravosudna komisija prihvata da da gore navedeni odgovor, ne zato što sam protiv toga da se čuje i mišljenje druge strane, već mi nije jasno zašto se Pravosudna komisija uopšte upliće u sve ovo.

Naime, za Žurnal sam govorio o nezakonitostima koje se pojavljuju isključivo u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, tako da mi nije jasno, odakle potreba ili bolje rečeno, koji je razlog da se Pravosudna komisija oglašava u vezi sa tim.

U odgovoru Pravosudne komisije dalje između ostalog stoji da je o mom medijskom istupu obavješten VSTS. S obzirom da je portparol sprega između organa koji predstavlja i javnosti, zašto javnosti ne kaže, koje lice je obavijestilo VSTS?

U suprotnom, tako paušalne tvrdnje mogu se shvatiti samo kao prijetnja, koja ima za cilj da me zastraši i ućutka, odnosno da prestanem da u javnost iznosim sve nepravilnosti koje se tiču pravosuđa, a pogotovo svega onog što se dešava u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. U tom slučaju biću primoran da o svemu ovome obavijestim, kako domaće, tako i međunarodne relevantne organizacije.

Podsjećam, moj istup nije bio bilo gdje, naprotiv, sve što sam govorio o pravosuđu, govorio sam prije svega pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja me putem Osnovnog suda Brčko distrikta, gdje sam zaposlen kao sudija, pozvala da iznesem svoje mišljenje o stanju u pravosuđu.

Takođe, krajnje je vrijeme da se onaj, ko stoji iza, prvo saopštenja Udruženja sudija Brčko distrikta BiH, a sada i Pravosudne komisije, prestane skrivati.

Za razliku od toga, ja, Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda, kao neko ko je dosadašnji radni vijek proveo u pravosuđu i koji nemam nijedne mrlje u karijeri, iznio sam samo neke konkretne primjere u kojima se jasno vidi da se CMS zloupotrebljava i dalje stojim iza toga. I dalje stojim iza načina na koji se to radi, i dalje stojim iza svojih riječi da se to radilo u predmetima koje sam naveo. I dalje sam spreman da Kancelariji disciplinskog tužioca ispričam sve o tome, ali i da predočim dokaze i o drugim predmetima koje posjedujem. To znači, da i dalje, suprotno pojedincima koji se sakrivaju iza tuđih saopštenja, stojim iza svojih riječi.
Međutim, ako Pravosudna komisija već ima potrebu da se miješa u sve ovo i kada već kaže da moje tvrdnje nisu tačne, onda istu još jednom pitam:

Šta od navedenog što sam iznio konkretno nije tačno?

Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta

Izdvojeno