bdf.brcko@gmail.com

Pada broj novozaraženih koronavirusom u Brčko Distriktu BiH

U posljednjih tjedan dana u Distriktu se oporavilo preko 700 pacijenata, dok je zabilježeno oko 150 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što inicira na pojavu trenda smanjenja slučajeva zaraze. Samim time, smanjen je i broj pacijenata hospitaliziranih na COVID odjelima brčanske Bolnice.

Prema posljednjim dostupnim podacima Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, na odjelima Grudno i Ginekologija – izolaciji za pacijente zaražene koronavirusom, smješteno je 38 COVID potvrđenih pozitivnih, te devet COVID-suspektnih pacijenata.

„Bilježimo lagani pad broja hospitaliziranih pacijenata u odnosu na kraj studenog i početak prosinca, kada smo u jednom trenutku imali do 110 pacijenata. No, bez obzira što je broj hospitaliziranih pacijenata u opadanju, mi i dalje imamo značajan broj pacijenata koji su u našim COVID ambulantama i imamo značajan broj pacijenata koji su dolje na pregledima kojima se obavlja dosta velik broj laboratorijskih i radioloških pretraga. Dakle, još uvijek imamo dosta velik broj takvih pacijenata“, za Radio Brčko kaže specijalist za plućne bolesti i koordinator za COVID Bolnicu, dr Slađan Miranović.

No, dr Miranović ističe kako trenutni pad broja zaraženih ne znači da smo na korak ka imunitetu i iščezavanju koronavirusa.

„Dokle god ne steknemo imunitet kao zajednica, ne možemo očekivati da će virus isčeznuti. Normalno je da kod svake virusne infekcije da imamo rast, plato i pad, ali za stjecanje nekog dugotrajnijeg imuniteta cijele zajednice, mislim da je jedino očekivati da je moguće da to bude poslije cijepljenja“, rekao je dr Miranović.

Prema Miranovićevim riječima, trenutna situacija ne prikazuje potpunu sliku trenutne situacije o broju osoba inficiranih koronavirusom. Kako bi se dobila objektivnija statistika, dr Miranović tvrdi da je potrebno raditi mnogo više testiranja na dnevnoj bazi.

„Na ovolikom broju testiranja koliko mi testiramo jako je nezahvalno izvlačiti bilo kakvu statistiku i bilo što vezano za to, jer mora biti mnogo sveobuhvatnija, jer u svim ovim situacijama gdje se testira jako malo, jako je teško imati objektivnu statistiku“, kazao je Miranović.

On je još jednom apelirao na stanovništvo da i dalje poštuju protuepidemijske mjere, poput obveznog nošenja maski i održavanje fizičke distance, zato što je to osnovni vid zaštite sebe i drugih od eventualnog zaražavanja koronavirusom.

 

Izvor: RBDBih

Izdvojeno