bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom neće biti organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

U Brčkom večeras neće biti organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine zbog epidemijskih mjera, ograničenog radnog vremena ugostiteljskih objekata i zabrane kretanja.

Ovo je za Radio Brčko potvrdio Dragan Tomić, predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Brčko, koje je prethodnih godina bilo organizator dočeka pravoslavne Nove godine.

Tako su Brčaci, prošlu godinu, dočekali uz koncert Mirjane Aleksić i “Milenijum benda”, uz besplatnu hranu, tople napitke i vatromet, a pretprošlu 2019., uz nastup Mire Škorić i Željka Đmura.

Tomić kaže da će ove godine izostati i tradicionalni vatromet, a poštujući naredbe Štaba za zaštitu i spasavanje nisu organizovani ni drugi kulturni sadržaji.

Pravoslavni vjernici u Brčkom koji Novu godinu čekaju prema julijanskom kalendaru, doček će organizovati u krugu porodice u kućama i stanovima uz muziku, piće i vatromet.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno