bdf.brcko@gmail.com

Milić: Srbi svoj identitet u BiH izražavaju kroz postojanje Republike

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je, povodom Dana Republike, uputio čestitke svim državljanima Republike Srpske i izrazio nadu da će naredni rođendan Republike biti proslavljen u svečanijoj atmosferi i uz masovnije skupove, koji su ove godine otkazani zbog virusa korona.

Milić, koji je i član Političkog savjeta SNSD-a, rekao je danas da srpski narod svoj identitet i političku egzistenciju u BiH izražava kroz princip konstitutivnosti i postojanje Republike Srpske – kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH.

– Negiranje bilo kojeg od ta dva principa u suštini znači i negiranje BiH, na osnovama Dejtonskog sporazuma – rekao je Milić Srni.

On je dodao da se to odnosi i na one koji danas osporavaju obilježavanja praznika Republike Srpske.

Milić je naglasio da, nasuprot tome, budućnost BiH leži u prihvatanju različitih identiteta koji egzistiraju na prostoru BiH i njihovih osobenosti, a među kojima je za srpski narod prvi i najvažniji postojanje Republike Srpske.

– Јaka Republika Srpska, ekonomski prosperitetna, i privržena saradnji sa svima kojima priznaju činjenicu njenog postojanja sigurno je i u interesu BiH – istakao je Milić.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni statut.

 

Izvor: atvbl.com

Izdvojeno