bdf.brcko@gmail.com

Imenovana nova Vlada Brčko Distrikta BiH

mena članova nove brčanske Vlade danas su u potpunosti usaglašena, a prijedlog je ka Skupštini Distrikta već proslijedio novi gradonačelni Esed Kadrić.

Uz gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA), brčansku izvršnu vlast predvodiće dogradonačelnik Anto Domić iz HDZ-e, te glavni koordinator Željko Antić (SNSD).

Pored njih, Vladu Distrikta činiti šef Odjeljenja za javne poslove Ratko Stjepanović (SDS), PDP-eov Zoran Bulatović, koji će voditi Odjeljenje za obrazovanje, Bogdan Bratić, Odjeljenje za javnu bezbjednost i Tomo Obrenović, oba iz Ujedinjene Srpske.

Odjeljenje za poljoprivredu pripalo je SNSD-ovom Slaviši Čortumu.

Edin Zaimović će voditi Odjeljenje za prostorno planiranje, a Sead Šadić Odjeljenje za Zdravstvo (oba iz SDA), dok su Stranci za BiH pripali Odjeljenje za stručne i administrativne, te komunalne poslove, a šefovi su Nedim Hamzabegović i Majazudin Vehabović.

Brčanski HDZ-e je zadržao Odjeljenje za privredu, evropske integracije i izbjegla i raseljena lica, a predvodiće ih Pero Gudeljević, Miroslav Geljić i jedina žena u Vladi Brčko distrikta, Ljubica Ilić.

„Od Vlade očekujem maksimalno angažovanje, te da svi odgovore svojim zadacima, a prvi nam je predlaganje odnosno usvajanje budžeta Distrikta za tekuću godinu“, kazao je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčkog.

Kako u novoj vladi ima i iskusnih kadrova, ali i onih koji su sada prvi put na ovako važnim pozicijama, gradonačelnik smatra da svima treba dati šansu kako bi pokazali šta znaju i najvažnije da li imaju želju da uče.

„Imate ljudi koji će, za mjesec dana, savladati način funkcionisanja uprave i pred kojima će se postiditi i starije kolege. No, sigurno je to da ću, nakon 100 dana rada, tražiti da oni koji se ne snađu, budu zamjenjeni“, kazao je Kadrić.

Inače, prijedlog sa pomenutim članovima Vlade biće proslijeđen Skupštini Distrikta, koja može osporiti neko od imenovanja, no za očekivati je da brčanska Vlada i zvanično profunkcioniše u drugoj polovini idućeg mjeseca odnosno najkasnije do 20. januara.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno