bdf.brcko@gmail.com

“Monografija Brčko u Bosni” Muhameda Mujkića

Ovih dana iz štampe je izašla „Monografija Brčko u Bosni/BiH – Prilozi“, koja obuhvata period od 1948. do 1992. godine, uključujući i tekstove o prahistorijskom, rimskom i srednjevjekovnom periodu naše domovine.

Rukopis “Monografije Brčko u Bosni”, kojeg priređuje magistar političkih nauka Muhamed Mujkić, a uređuje prof. historije Fehim Mujanović, rezultat je višedecenijske ideje o monografiji Brčkog i okoline, koja se iz raznoraznih razloga, a ponajprije odsustva podrške vladajućih garnitura, nije nikada do kraja realizovala.

Treba istaknuti činjenice da već postoji akumulirana ozbiljna „građa“ publicirana u nizu drugih izdanja koji su se iz različitih perspektiva doticali Brčkog i okolinu, koja može poslužiti za sklapanje koherentnog historijskog narativa o jednom gradu i njegovom naročitom identitetu.

Potrebno je bilo napraviti taj prvi korak, dati oblik postojećoj građi, ukomponovati različite perspektive i otvoriti širi intelektualni proces izrade publikacije kao svojevrsnoga rodnog lista grada i upravo u tome je smisao ovog rukopisa.

“Monografija Brčko u Bosni” (1948.-1992.), pripremljena je i štampana u vidu PRILOG-a za monografiju uglednih doktora historijskih i drugih društvenih nauka i publicista, njih 46, među kojima se nalazi i 20-tak Brčaka. Želja priređivača i urednika ove monografije je da se kroz ovu kolekciju tekstova građani, a posebno mladi ljudi upoznaju sa historijskom građom o Brčkom i okolini, ali i Bosni, odnosno BiH, te da sve napisano posluži budućim autorima i generacijama da napišu potpuniju, cjelovitiju, naučno utemeljenu monografiju Brčkog i njegovog viševjekovnog postojanja u Bosni.

Tekstovi koji se nude čitaocu jesu edukacija, ne samo Brčaka, već su i prilog vraćanja historiji iz zagrljaja nacije i ideologije u porodicu nauke.

Pozitivne recenzije na ovu monografiju napisali su prof. dr. Asim Mujkić i publicista Ekrem Avdić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno