bdf.brcko@gmail.com

DOGOVORENO: ESED KADRIĆ NOVI GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BIH

Predstavnici političkih stranaka koje su nakon sprovedenih lokalnih izbora u Brčko Distriktu BiH dogovorili formiranje skupštinske većine, danas su se usaglasili i oko raspodjele čelnih funkcija za naredni mandatni period, kako saznajemo iz pouzdanih izvora.

Da li ovaj brzi i efikasni dogovor svjedoči o ozbiljnosti rukovodstava stranaka koje će sudjelovati u vlasti, a posebno o njihovoj spremnosti za međunacionalno uvažavanje kroz poštovanje principa da najodgovornije funkcije vrše predstavnici sva tri konstitutivna naroda, bez obzira na različite brojeve poslanika koji imaju u Skupštini?

Formalno, iskazan je visok stepen odgovornosti prema očekivanjima građana da se nova zakonodavna i izvršna struktura vlasti što brže i u punom kapacitetu angažuje na rješavanju njihovih prioritetnih potreba, a prije svega u adekvatnom odgovoru na pandemiju korona virusa.

Što se tiče konkretnih imena nosilaca čelnih funkcija, za sada je izvjesno da će, nakon što to Skupština Distrikta formalno potvrdi na predstojećem prvom zasjedanju, gradonačelnik Brčko Distrikta u naredne četiri godine biti Esed Kadrić iz SDA. Bez obzira na lične afinitete i lična prosuđivanja o Esedu Kadriću iza ovoga imenovanja stoje određene političke činjenice i određena logika funkcioniranja političkog života u Distriktu.

Imenovanje Eseda Kadrića za gradonačelnika Distrikta je logičan nastavak njegovog uspješnog političkog života. Bio je poslanik u nekoliko mandata, zatim Šef Odjeljenja za obrazovanje, dogradonačelnik i, na kraju, predsjednik Skupštine Distrikta. To je, dakle, put stalnog uspona koji je krunisan na nedavnim lokalnim izborima. Tada su, on pojedinačno i Stranka demokratske akcije, koju predvodi u Brčko Distriktu, ostvarili daleko najbolje rezultate, pa će poslednji izbori u Distriktu ostati zapamćeni kao izbori Eseda Kadrića.

Taj njegov pobjednički uspon dodatno pojačavaju dvije činjenice. Prva je ta što je brčanska SDA pod njegovim vođstvom uspjela da izraste u nezaobilazan politički faktor u ovoj lokalnoj zajednici. Druga okolnost koja dodatno „podebljava“ zadnji izborni uspjeh brčanske SDA i njenog lidera je činjenica da je taj trijumf ostvaren u Brčko Distriktu BiH kao politički posebno prestižnoj i zahtjevnoj sredini, dok je istovremeno ta stranka zabilježila osjetan pad u nekim svojim tradicionalnim uporištima.

Naravno, ono što je za Brčko Distrikt značajno u cijelom ovom postizbornom kontekstu je što se vlast formira efikasno i u skladnoj atmosferi, ali svakako i to što Esed Kadrić dolazi za gradonačelnika na „velika vrata“, odnosno sa jakom podrškom izborne baze. Time će biti pošteđen potencijalnih ucjenjivačkih utega sitnih političkih kalkulanata i šićardžija koji bi preko noći mogli uzdrmati cijelu strukturu vlasti, što je česta pojava u mnogim drugim sredinama.

Ta stabilna pozicija znači da novi gradonačelnik dolazi sa dobrim predispozicijama za unošenje prijeko potrebne nove energije u ustajali ambijent Distrikta, odnosno za pokretanje dugo čekanog talasa reformi i promjena u raznim segmentima života i rada. To se prevashodno odnosi na obezbjeđenje preduslova za intenziviranje privrednog razvoja, odnosno otvaranje novih radnih mjesta radi zaustavljanja zabrinjavajućeg talasa odlaska radno najpotentnije mlade populacije.

Poznato je da je ova lokalna zajednica u prvim godinama svog zaživljavanja, a prije svega zahvaljujući snažnom uticaju i podršci međunarodne supervizije, bila otvorila razvojne perspektive, počela privlačiti investitore i postala najprivlačnije mjesto za rad i život u BiH i njenom susjedstvu. No, kao što je poznato, kasnije je Brčko Distrikt utonuo u opšte bosansko-hercegovačko sivilo i besperspektivnost te umjesto destinacije na koju se rado dolazi postao mjesto iz kojeg se sve više odlazi.

Na osnovu svega rečenog, gradonačelnik Esed Kadrić i nova vlast imaju veliku priliku, ali i odgovornost, da načine prijeko potrebni zaokret, te obezbijede da Distrikt prestane biti mjesto propuštenih šansi koje mu pružaju prestižni geostrateški položaj, prirodne blagodeti i značajne administrativno-statusne prednosti u odnosu na sve ostale lokalne zajednice u našoj zemlji.

Esedu Kadriću, kao novom gradonačelniku, ukazala se prilika da ostane upamćen, ne samo kao politički pragmatik koji je napravio sjajnu političku karijeru za lični interes, nego i kao političar koji je ostavio lični trag u kreiranju opšteg dobra za Brčko distrikt BiH i njene građane. Ovo pozicioniranje Eseda Kadrića kao gradonačelnika u bitnome će odrediti njegovu političku karijeru.

 

E. M.

 

Izdvojeno