bdf.brcko@gmail.com

Sud BiH donio odluku da se Ivanu Đuriću zbog zločina počinjenih u logoru LUKA sudi pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu

Državni sud donio je rješenje da se postupak protiv Ivana Đurića, osumnjičenog za zločin počinjen nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru “Luka”, vodi pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, jer se radi o manje složenom predmetu.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o manje složenom predmetu, vođenje krivičnog postupka prenosi se na mjesno nadležni sud radi ispunjenja obaveza predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina”, naveli su iz Suda Bosne i Hercegovine, dodavši da je rješenje doneseno 10. decembra ove godine.
Prema informacijama iz Suda BiH, posljedice krivičnog djela koje se osumnjičenom stavlja na teret nisu takvog intenziteta kao posljedice krivičnih djela koja se procesuiraju, odnosno koja bi se, u skladu sa Strategijom, trebala procesuirati pred Državnim sudom.

“Iz optužnice, kao i dostavljenog spisa, ne proizlazi da je osumnjičeni u inkriminiranom periodu obavljao bilo kakvu zapovjednu funkciju u vojnim, policijskim ili političkim strukturama, odnosno da mu se na teret ne stavlja teži način i stepen učešća u izvršenju krivičnog djela, te da nema ni dodatnih okolnosti u smislu povezanosti predmeta s drugim predmetima, interesa žrtava i svjedoka”, naveli su iz Suda BiH.
Đurić je, kako se navodi, osumnjičen za zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ).

Iz ove institucije napominju da je cilj Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, između ostalog, i težnja da se svi resursi kojima raspolaže Sud BiH prvenstveno usmjere na procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina, što u ovome predmetu nije slučaj, te bi prenošenjem vođenja konkretnog predmeta na mjesno nadležni sud – Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – bio ostvaren i ovaj cilj predviđen Strategijom.

Iz Državnog tužilaštva je 27. novembra saopćeno da je ovo tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Đurića i proslijedilo je Sudu BiH na potvrđivanje.

Đurića je Državno tužilaštvo optužilo da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru “Luka” u Brčkom.

“Đurić je te zločine vršio zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, a njegovo optuženje je povezano s predmetima za zločine u Brčkom koji su procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), naveli su tada iz Tužilaštva BiH.
U nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je Đurić tokom maja 1992. godine dolazio u hangar logora “Luka” u Brčkom i više dana uzastopno vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozljeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koja su na žrtvama ostavila trajne tjelesne i duševne ozljede i posljedice.

Za višestruka ubistva i nehumana djela u Brčkom, pred MKSJ-om je nakon priznanja krivice na 40 godina zatvora osuđen Goran Jelisić zvani Adolf.
U presudi se navodi da se nalazio na položaju vlasti u logoru “Luka”, improvizovanom zatočeničkom objektu u Brčkom.

Za zločine počinjene u logoru “Luka” kod Brčkog, trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Đorđa Ristanića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva u Brčkom optuženog da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno