bdf.brcko@gmail.com

Predstavljeni podaci o položaju žena žrtava nasilja u doba pandemije

Članice fondacije “Udružene žene” Banja Luka danas su u Brčkom prezentovale rezultate istraživanja pod nazivom “Položaj žena žrtava nasilja u doba pandemije Covid 19” koje je organizovano u okviru svjetske kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Prezentovani podaci govore da je ove godine povećan broj žena koje su bile žrtve nasilja.

Fondacija„Udružene žene“ iz Banja Luke, dvadesetu godinu za redom, obilježava globalnu, svjetsku kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Ove godine je u fokusu položaj žena sa iskustvom nasilja za vrijeme pandemije koja je izazvana virusom COVID 19.

“Žene koje su žrtve porodičnog i partnerskog nasilja su u povećanom riziku od nasilja jer mjere nalažu izolaciju u porodičnim domovima, koji za žrtve nisu uvijek sigurno mjesto i izolacija sa nasilnikom može uticati na smanjivanje mogućnosti za potraživanje pomoći i podrške”, istakla je Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora ove fondacije.

 

Od početka 2020. godine do danas, Fondaciji „Udružene žene“ se na SOS telefon obratilo 1.078 žena, dok je u sigurnu kuću zbrinuto 40 osoba (16 žena i 24 djeteta). U besplatno pravno savjetovalište za pravnu pomoć i podršku se obratilo preko 200 žena .

Osim podataka koje su iznijeli predstavnici Fondacije „Udružene žene“ novinarima se obratila i Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Brčko distrikta sa posebnim osvrtom na utjecaj pandemije Covid 19 na žene žrtve nasilja.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno