bdf.brcko@gmail.com

Lavrov i Dodik odvojili RS od BiH!

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prvi sastanak Lavrov je održao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom bh. entiteta Republike Srpske. Lavrov će se susresti i sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a sutra će uslijediti odvojeni sastanci sa članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Na sastanku u Istočnom Sarajevu nije bilo nijedne zastave BiH.
Lavrov i Dodik održali su zatim press konferenciju, a Dodik je istakao kako je simbolično da na današnji datum Lavrov dolazi u posjetu.

“Zahvaljujem Rusiji na ulozi koju je imala u kreiranju i podršci implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ta podrška je za nas bila veoma važna i dovela nas do toga da shvatimo i znamo da u svijetu postoje oni koji drže do potpisanog sporazuma, a ne da se bave njegovim bravurama i izmjenama. Dejtonski sporazam  nije napravljen da bude mijenjan ili ukinut bez strana u BiH a to su dva entiteta i tri suverena naroda. Mi smo dugo godina izražavali svoje protivljenje međunarodnom intervencionizmu u liku visokog predstavnika zato danas tražimo da se kancelarija OHR i sam on budu ukinuti. Naše viđenje bonskih ovlaštenja jeste da je to prevara i podvala. Svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju biti ukinuti i praksa koja je dovela do toga mora da bude preispitana.

Mi smo pričali o našim međusobnim odnosima oni su dobri i nema nijednog otvorenog pitanja između RS i Ruske Federacije. Imamo uspješnu ekonomsku saradnju i ona se ogleda kroz niz projekata koji su se realizirali.

Razgovarali smo o koronavirusu jednako smo rzagovarali o NATO poziiji. RS ne prihvata inegraciju BiH u NATO, izražavamo spremnost da sarađujemo ali RS ne vidi dobrobit od integracija u NATO. Pitanje našeg odnosa je svakao vezano za pozicioniranje Srbije, njene vojne neutralnosti za koju smo se mi opredijelili našim skupštinskim dokumentom. Naša saradnja sa Srbijom je jaka i uspješna i odvija se u okviru naših prava. RS se neće pridružti međunarodnim sankcijama protiv Ruske Federacije. Mi nismo tražili nikakvu pdoršku za secesiju za nešto što pokušavaju da prikažu kao naše opredjeljenje.

Pošto drugi dio BiH želi da ukine RS mi samo kažemo da u takvoj BiH nećemo ostati. Mislim da je to legitimno. Razgovarali smo i o evropskim integracijama. Postoji saglasnost o evropskim integracijama u BiH. Naša ocjena je da EK kroz 14 svojih Mišljenja vezan za dalji put spriječava upravo te integracije. Tražeći da se nešto uradi suprotno Dejtonu i Ustavu je za nas neprihvatljivo. Zahvalni smo za ulogu ambasadora Ivancova koji je uspješno prezentirao politiku Ruske Federacije.

Dodik je kazao da je razgovarano o otvaranju ambasade u Banja Luci.

On je dodao da je njegova lična impresija da je “ministar Lavrov danas u posjeti RS, a sutra BiH.”

“Ministar Lavrov nikada nije sugerisao bilo kakvo ponašanje ili akcije protiv bilo koga u BiH. To je moj odgovor na sve one koji pokušavaju da spinuju ovdje u BiH i prave vještačke neprijatelje.”

Ministar Lavrov je kazao da je Republika Srpska dobar partner Ruske Federacije s kojom imaju bliske i tijesne veze.

“Mi smo za stabilnost države BiH. Prije 25 godina potpisan je Dejton, mi smo bili jednakog mišljenja da treba poštovati temeljne principe i jednakopravnost tri naroda i dva entiteta. Ovi temeljni principi tiču se rješavanja unutrašnjih problema političkim dijalogom, preko kosenzusa, nemiješanjem u unutrašnje stvari izvana. Već danas je sazrelo pitanje da domaće vlasti rješavaju probleme, već davno je trebao biti zatvoren OHR. Ne treba nikakav vanjski međunarodni protektorat. Ne može biti sačuvan vanjski protektorat. Svaki pokušaj da se ruši Dejton mogu izazvati najozbiljnije rizike i posljedice i može biti prijetnja za čitavu stabilnost”, kazao je Lavrov.

Dejtonsk mirovni sporazum ne stvara nikakve prepreke za izgradnju veza BiH i stranih partnera uključujući EU, kazao je Lavrov dodavši da brzina odlučivanja kojom BiH treba krenuti prema EU treba donijeti na temeljnim principima Dejtonskog sporazuma.
“Mi se ne miješamo u taj proces. Mi smo sa poštovanjam primili k znanju odluku RS o vojnoj neutralnosti. Nama ne treba nikakva konfrontacija koju izaziva NATO savez svojim aktivnostima. Mi smo puno pričali o našim bilateralnim odnosima i u RS rade naše velike kompanije. Mi smo također istakli da smo ponudili pomoć RS, a i BiH i dalje smo spremni pomoći to se odnosi na vakcinu.”

Lavrov je pozdravio izučavanje ruskog jezika u RS. Lavrov i Dodik razgovarali su i o regionalnim odnosima te je istaknuto da nema nikakve alternative miru i bezbjednosti osim političkog dijaloga i neophodno je postupanje u skladu sa međunarodnim pravom.

“Veoma važno je poštovanje principa zemalja regiona da svoje probleme rješavaju kroz politički dijalog. Nadam se da će ti praktični koraci koje smo danas razmatrali omogućiti poboljšanje odnosa između RS i Ruske Federacije i BiH i Ruske Federacije. Svi narodi i Bošnjaci, Hrvati i Srbi su dovoljno sazreli da mogu rješavati pitanja za svoje nacionalne interese. Što se tiče OHR ovaj institut pokazuje nepoštovanje prema suverenitetu BiH. Što se tiče UO PIC može imati pozitivnu ulogu samo pod uslovom da podstiču igrače u BiH bez uplitanja stranaca. Rusija poštuje narode unutar BiH.

Smatram da hrvatski narod ima puno pravo da osigura svoja prava koja su im data Dejtonskim sporazumom. Polazim od toga ako Dejton daje jednako pravo svim konstitutivnim narodima, Predsjedništvo BiH treba poštovati ova prava. Čim brže to shvate ovi vanjski igrači bit će bolje za BiH. Znam da postoje pokušaji reforme Izbornog zakona i mislim da se može doći do dogovora u skladu sa interesima svih strana”, kazao je Lavrov.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno