bdf.brcko@gmail.com

Kamerni hor SPKD „Prosvjeta“ Brčko osvojio prvu nagradu na festivalu „Melodianum“

Na Prvommeđunarodnom festivalu horova „Melodianum”, koji je održan od 11. – 13. decembra 2020. godine u Kikindi u Republici Srbiji, Mješoviti kamerni hor SPKD „Prosvjeta” Brčko, pod rukovodstvom mr Branislave Popović, osvojio je ZLATNU MEDALJU i PRVU NAGRADU.

„Ovo je prvo takmičenje na koje se Hor „Prosvjeta“ prijavio, i od ukupno 42 prijavljena hora iz sedam zemalja, našao je svoje mjesto među najboljima,“ kaže mr Branislava Popović, dirigent hora i vođa horske sekcije pri Društvu „Prosvjeta“.

Predsjednik žirija, prof Biljana Jeremić zahvalila se dirigentima, horovima i učesnicima na velikom odzivu, gradu Kikinda na podršci u realizaciji ovog neuobičajenog projekta, kao i idejnom tvorcu i umjetničkom direktoru festivala Marku Markovljevu.

„Takmičenje je zbog epidemiološke situacije održano online, sa nadom da se sljedeće godine u novembru uživo družimo, prvo kod nas u Brčkom gdje će hor SPKD „Prosvjeta“ biti u ulozi domaćina i organizatora II Međunarodnog horskog festivala „FonFest”, a zatim u Kikindi, gdje ćemo mi biti gosti i učesnici takmičenja,“ rekla je mr Popović, koja je ujedno i umjetički direktor festivala „FonFest“ u Brčkom.

“Hor „Prosvjete“ našao se u jakoj konkurenciji kamernih horova iz nekoliko zemalja, a nakon odluke žirija u ovoj kategoriji – prof. Biljane Jeremić, predsjednice žirija, i članova Igora Sarajlića, doktoranta i doc. dr Jelene Trakilović, našem horu je pripao 91 poen i zlatna medalja. To nam, posebno u ovom trenutku kada smo ograničeni u radu, nastupima, koncertima, takmičenjima i druženjima, zaista mnogo znači i daje snagu da lakše prebrodimo ovaj period. Veliko hvala Kulturnom centru Kikinda i horu “Attendite“ na ideji, organizaciji i realizaciji ovog festivala,“ rekla je Jelena Lugonja, član Mješovitog hora SPKD „Prosvjeta“.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno