bdf.brcko@gmail.com

Pogledajte film „Dubina dva“ koji je dio inicijative za uspostavljanje mjesta sjećanja na žrtve pronađene u Batajnici

Od ponedeljka 7. decembra do petka 11. decembra 2020. godine možete pogledati online dokumentarni  film „Dubina dva“  o masovnoj grobnici otkrivenoj u Batajnici 2001. godine, u kojoj su nađena tela više stotina kosovskih Albanaca – civila ubijenih tokom rata na Kosovu.

Film je premijerno prikazan 2016. godine i predstavlja kombinaciju živih svedočanstava i fotografija mesta na kojima su se ovi zločini odigrali pre 21 godinu. Autor filma je Ognjen Glavonić, a nastao je u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo (FHP). Film je deo inicijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici.

Do danas, na teritoriji Srbije pronađeno je pet masovnih grobnica – u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu, Rudnici i Kiževku sa skoro hiljadu tela albanskih civila ubijenih tokom rata na Kosovu. Poslednja masovna grobnica je otkrivena u novembru 2020. godine u mestu Kiževak i trenutno je u toku ekshumacija pronađenih posmrtnih ostataka.

O postojanju masovnih grobnica, odgovornosti političkog vrha i učešću srpske vojske i policije u skrivanju tela kosovskih Albanaca na teritoriji Srbije, FHP je pisao u dva Dosijea – „Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: Operacija skrivanja tela“ i „Rudnica“.

Film „Dubina dva“ možete pogledati na sledećem linku.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sENlxrwxAaQ&feature=youtu.be

 

 

 

Izdvojeno