bdf.brcko@gmail.com

Brčanski “ogled za ugled”: Građani morali sami okititi jelku

Iritirani izgledom novogodišnje jelke koja je plaćena iz budžeta, Brčaci su na naizgled bezazlen način pokazali šta misle o administraciji u gradu i distriktu gdje žive.

Javno preduzeće ”Komunalno Brčko” postavilo je početkom decembra jelku u centru grada na Trgu Mladih, ali njen izgled (na fotografiji) i način na koji je okićena izazvali su reakciju građana.

Vlada Brčko distrikta prije dvije godina izdvojila je 100.000 KM preduzeću JP ”Komunalno Brčko” i tada je dopunjena već postojeća novogodišnja rasvjeta. Ove godine, kao ni prethodne godine, nije bilo nabavke novih novogodišnjih ukrasa, a jelka se mijenja svake godine, tj. svake godine se donese novo stablo.

Ove godine radnik koji je bio zadužen za to, po opštem utisku, nabacao je nasumično ukrase na zeleno drvo što je upalo u oči stanovnicima grada na Savi u tolikoj mjeri da nisu sjedili skrštenih ruku.

U prvoj seriji ispucali su se negativni komentari na društvenim mrežama, a zatim su uslijedili konkretni potezi.

Brčak Nemanja Vujnić prvi sjetio kako da na praktičan način pokaže šta misli o jelki, i pozvao svoje sugrađane da učine isto: on je u subotu u veče sa ćerkom prošetao do Trga Mladih i dodao jedan ukras na ”našu jelku”, i pozvao druge da učine isto.
“Mi smo svoju kuglu okačili, sad je na vama dragi naši sugrađani da dođete i stavite bar po jednu kuglu. Naše su besplatne, nisu skupe kao ove njihove. Dođite i ukrasite naš grad i jelku kako dolikuje, kad oni nisu mogli za ta novčana sredstva koja su od nas ukrali,” napisao je Vujnić uz fotografije kićenja jelke, prenio je brčanski portal nula49.com.

Sajt je sinoć prenio da su mnogi Brčaci prihvatili Vujnićev poziv i spontano okitili jelku.
”Tokom čitavog dana brojni građani su kačili ukrase na jelku na brčanskom Trgu mladih, a koja je sada, čini se, stvarno naša. Očigledno je da su se u kreativnom buntu odazvali mnogi, te su tako niže grane naše jelke sa svih strana prekrivene ukrasima, porukama, kuglama, zvjezdicama…Možda se, nakon svega, neko od nadležnih i zamisli,” navodi se u tekstu.

Izgled jelke koju je postavilo gradsko preuzeće motivisao je i autore iz satiričnog medija iz susjedne Bijeljine da napišu tekst da je ”jedna žena prvi put u životu ugledala i prepoznala boje kada je ugledala brčansku jelku.”

“Jelka, koja je postavljena u Brčkom, mamila je uzdahe prolaznicima svojim raskošom i veličanstvenim izgledom. Svojim blještavilom je zasjenila jelke mnogih metropola, ali niko nije mogao ni slutiti da će izazvati pravo čudo. Naime, srednjovječna žena koja želi ostati anonimna je po prvi put u životu ugledala boje dok je bila ispred jelke,” piše bijeljinanjuz.com.

 

Izvor: mondo.ba

Izdvojeno