bdf.brcko@gmail.com

Nova skupštinska većina usuglasila većinu prioriteta zajedničkog djelovanja

Buduća brčanska parlamentarna većina predvođena SDA, SNSD-eom i HDZ-eom nastavila je usaglašavanje globalne Platforme djelovanja za period 2020-2024. za područje Distrikta. Platforma će obuhvatiti sve značajne oblasti života i rada.

„Riječ je o utvrđivanju načela i principa djelovanja, nakon čega će se pristupiti razradi onoga što usvojimo kao vlastita usmjerenja u radu, kroz konkretizaciju pojedinačnih aktivnosti. Rečeno se odnosi i na precizno određivanje zakona koje, uz detaljnja obrazloženja, treba promtno donositi u narednom periodu. Sve podrazumijeva i određivanje spram hitnih, odnosno važnih, infrastrukturnih projekata“, rekao je prvi čovjek SDA Brčko Esed Kadrić.

Kako je danas dogovoreno, razgovori na ovu temu biće nastavljeni idućeg utorka, što podazumijeva i početak usaglašavanja oko personalnih rješenja za čelne pozicije izvršne i zakonodavne vlasti u Distriktu.

Kad je riječ o prvom zasjedanju Skupštine Distrikta, u novom sazivu, očekivanja buduće parlamentarne većine su da bi ova sjednica se mogla desiti najkasnije za dvadesetak dana.

„Mi pratimo postupanje Centralne izborne komisije i u tom kontekstu, svjesni smo rokova koji su predviđeni. Postoji nada da će Izborna komisija potvrditi zvanične rezultate prije krajnjeg zakonskog roka od 30 dana, što nama daje mogućnost da nakon toga, u rasponu od dvije sedmice sazovemo konstituirajuću sjednicu Skupštine, a naše težnje su da to bude prije katoličkoga Božića“, precizirao je Kadrić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno