bdf.brcko@gmail.com

Jedan od prioriteta nove vlasti borba protiv korupcije: Kako, kad su upravo oni kreatori korupcije u Distriktu?

Zastupnici u brčanskom Parlamentu iz sva tri naroda, koji prema trenutnim izbornim rezultatima bi trebali činiti vladajuću većinu, prije tri dana su održali zajednički sastanak na kom su usaglašeni dalji koraci koji će predhoditi prvoj zvaničnoj sjednici ovdašnje skupštine u novom sazivu.

Prvi zadatak je izraditi zajedničku Platformu koja će biti odraz jedinstvenih ciljeva u svim sverama života, a s ciljem daljeg prosperiteta Distrikta. „Ovo podrazumjeva ponajprije završetak projekata kao što su gradski stadion, bazeni ili multifunkcionalna dvorana. Potom u oblasti vodosnabdijevanja okončati glavni transportni cjevovod i priključke na isti, te učiniti sve da brčanska privreda što lakše, prevaziđe posljedice pandemije“, rekao je član većine predsjednik PDP-a Siniša Golić.

Inače u samoj Platformi prioritet prioriteta bi trebalo biti, otpočinjane rada Kancelarije za prevenciju korupcije, kvalitetna i suštinska reorganizacija javne uprave, te usvajanje Zakona o sukobu interesa u Distriktu.

„Već na prvom ili drugom redovnom zasjedanju u novom sazivu trebali bi riješiti pitanje funkcionisanja Kancelarije za prevenciju korupcije, te usvojiti vrlo važan Zakon o sukobu interesa, koji će takođe u nekim svojim odredbama biti revolucionaran, jer primjerice predviđa i formiranje zasebnog tijela koje će se u suštinskom smislu baviti sprečavanjem sukoba interesa“, naglasio je Golić.

Ova Platforma bi trebala biti usvojena na sastanku parlamentarne većine, najvjerojatnije iduće sedmice, a tek nakon toga, će se razgovarati o personalnim rješenjima za poziciju gradonačelnika, odnosno predsjednika Skupštine Distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno