bdf.brcko@gmail.com

Tokom okupljanja dana 23. i 25.11. Policija identifikovala određen broj lica koja nisu sa područja Brčko distrikta BiH

Povodom okupljanja grupe građana koji su se predstavljali kao uposlenici u ugostiteljskoj uslužnoj djelatnosti i vlasnici ugostiteljskih objekata koji su u dane 23. i 25.11.2020. godine iskazali svoje nezadovoljstvo najnovijim mjerama Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, obavještavamo javnost da smo preduzeli niz mjera shodno zakonskim nadležnostima, niti jednog momenta ne ograničavajući pravo na mirno okupljanje i izražavanje mišljenja i prenošenja stavova i poruka pod uslovima propisanim Zakonom o mirnom okupljanju.

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH je dana 20.11.2020. godine donio Naredbu broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1.1149AD-430/20 kojom se između ostalog zabranjuje rad ugostiteljskih objekata u narednih 15 dana od dana stupanja Naredbe na snagu (član 3. stav (1) Naredbe), te se zadužuje Direkcija za finasije Brčko distrikta BiH da u roku 10 dana od dana stupanja Naredbe na snagu izvrši analizu naređenih mjera i predloži način finansijskog obeštećenja privrednih subjekata kojima će biti onemogućen rad (član 8. Naredbe).
Odmah nakon donošenja Naredbe, na društvenim mrežama je zabilježen niz negativnih komentara, među kojima je bio i dio komentara kojima se pozivalo i podstrekavalo na rušilačke demonstracije usmjerene prema institucijama Vlade Brčko distrikta BiH.

Tokom okupljanja dana 23. i 25.11. Policija je među inicijatorima okupljanja identifikovala određen broj lica koja formalno nisu ni uposlenici niti vlasnici ugostiteljskih objekata, određen broj lica koja nisu sa područja Brčko distrikta BiH, kao i određen broj lica koja su se u medijskom eksponiranju iz njima poznatih motiva lažno predstavljala.

Prema svim identifikovanim licima za koja smo utvrdili da su prekršili Naredbe Štaba za zaštitu i spasavanje, kao i Zakon o mirnom okupljanju Brčko distrikta BiH, Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH Policija će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti u cilju prekršajnog i eventualno krivičnog procesuiranja.

Tokom utvrđivanja i dokumentovanja gore navedenih činjenica ostvarena je saradnja na veoma visokom profesionalnom nivou sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Obzirom da je trenutna epidemiološka situacija zbog ekspanzije zarazne bolesti uzrokovane virusom Korona (Covid-19) veoma složena, da je direktno ugroženo zdravlje kao i životi većeg broja stanovnika Brčko distrikta BiH, Policija će bez obzira na opterećenost u izvršavanju primarnih poslova i zadataka iz nadležnosti Policije, nastaviti sa preduzimanjem svih potrebnih mjera kako bi se sačuvalo zdravlje i životi stanovnika Brčko distrikta BiH.

 

Š E F
POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH

Izdvojeno